>
Przechowanie, a jednocześnie zaprezentowanie klientom w atrakcyjny sposób gorących potraw dostępnych od ręki jest sporym wyzwaniem. Zmaga się z nim wiele lokali gastronomicznych serwujących posiłki w rodzaju fast food, jak również stołówek, barów, kawiarni i sklepów. Jak wyeksponować pieczone udka kurczaka, duszone warzywa, sosy czy zupy, by zachęcić do ich zakupu, a jednocześnie utrzymać właściwą temperaturę dań, żeby nie straciły nic ze swoich walorów smakowych? W poniższym artykule podsuwamy idealne rozwiązanie!
Zawsze świeże, zawsze pyszne
Charakter niektórych lokali i punktów gastronomicznych nie pozwala na przygotowywanie serwowanych posiłków na bieżąco. Dotyczy to zwłaszcza miejsc, w których na pierwszym miejscu stawia się sprawność i szybkość obsługi. W takim wypadku dania zwykle szykowane są wcześniej, a następnie umieszczane w specjalnych pojemnikach lub urządzeniach grzewczych, które mają za zadanie utrzymać właściwą temperaturę potrawy.
Dla poszczególnych typów potraw serwowanych w lokalach gastronomicznych wspomniane temperatury są następujące:
Dania podawane na gorąco, które były wcześniej schłodzone, a następnie odgrzane, wymagają wyższej temperatury niż zamieszczona powyżej. W takim wypadku powinny być serwowane w temp. min. 75ºC, co zapewnia bezpieczeństwo produktów. Potrawy należy umieszczać w osobnych pojemnikach, by zapobiec zanieczyszczeniom. Podstawowe zasady higieny i przepisy Sanepidu nakazują używanie osobnych sztućców do każdego pojemnika – szczypiec do nakładania czy łyżek. Należy pamiętać, że ciepłe dania umieszczone w urządzeniu grzewczym należy trzymać nie dłużej niż dwie godziny. Po tym czasie nie nadają się już do spożycia.
Zastosowanie się do tych wszystkich restrykcyjnych zasad, a jednocześnie pokazanie klientom całej smakowitej oferty, pomagając im w podjęciu decyzji o zakupie, nie jest łatwe. Z pomocą przychodzą tu specjalistyczne urządzenia gastronomiczne - lady grzewcze.
Lada do zadań specjalnych
Lady grzewcze RAPA L-S/DHBM i L-X/DHBM z linii SiX to urządzenia zaprojektowane do przechowywania gorących potraw we właściwych dla nich warunkach, a jednocześnie eksponowania jedzenia w sposób atrakcyjny wizualnie oraz niezwykle praktyczny pod kątem obsługi. Przygotowane wcześniej sosy, mięsa czy warzywne dodatki nie wymagają każdorazowego podgrzewania i możesz w łatwy sposób zaprezentować je swoim klientom, ułatwiając im skomponowanie posiłku. Jakie jeszcze zalety posiadają nasze lady?
Dzięki wyposażeniu lad w analogowy regulator temperatury bez problemu ustawisz ją w zakresie od 30 do 90oC, w zależności od bieżących potrzeb.
Duża szyba frontowa, unoszona wygodnie na siłownikach typu lift-up oraz zlokalizowane po stronie personelu przesuwne zasłony z tworzywa PMMA, umożliwiają efektowne zaprezentowanie dostępnego asortymentu i komfortową obsługę klienta.
Lada zapewnia wygodną aranżację przestrzeni wewnątrz, dzięki ruchomym prowadnicom i możliwości wstawienia różnych rozmiarów pojemników GN. Zastosowane rozwiązania konstrukcyjne oraz wnętrze wykonane ze stali nierdzewnej, gwarantują wysoką odporność na uszkodzenia oraz pozwalają bez trudu utrzymać urządzenie w czystości, co ma kluczowe znaczenie w gastronomii.
Lady grzewcze można wygodnie połączyć w ciągi, zestawiając je z innymi urządzeniami i meblami z linii SiX, by stworzyć spójną, elegancką i funkcjonalną aranżację przestrzeni handlowo-usługowej.
Wymienne panele frontowe wykonane z płyty meblowej lub malowanej stali, dostępne w wielu kolorach, pozwalają idealnie dopasować urządzenia do wystroju wnętrza. Całości dopełnia dopasowane do charakteru produktów oświetlenie LED.
Wszystko to sprawia, że lady grzewcze doskonale sprawdzą się w rozmaitych przedsięwzięciach gastronomicznych!
Jeśli masz jakiekolwiek pytania odnośnie lad grzewczych lub innych urządzeń i elementów wyposażenia z naszej oferty, jesteśmy do Twojej dyspozycji. Skontaktuj się z nami pod nr tel. 81 742 53 10. Możesz też napisać na adres: rapa@rapa.lublin.pl. Z radością pomożemy!