>
Urządzenia chłodnicze pracują bez przerwy, by utrzymać optymalną temperaturę i świeżość sprzedawanych produktów. Aby mogły spełniać swoje zadanie jak najlepiej (i najdłużej) należy je regularnie czyścić. Dziś jest to szczególnie ważne, ponieważ od tej czystości zależy również nasze zdrowie. Dlatego zajmiemy się zagadnieniem regularniej konserwacji lad, szaf, regałów i wszystkich tego typu urządzeń, aby służyły nam i naszemu zdrowiu przez lata.
Na początek uwaga: każde urządzenie wymaga regularnego czyszczenia, dlatego wszystkie informacje o jego konserwacji znajdziesz w instrukcji obsługi. Przeczytaj ją uważnie, ponieważ poszczególne modele mogą się od siebie różnić również pod względem tych wymagań.
Czystość, którą widać
Miejsce, w którym ustawisz urządzenie chłodnicze, ma ogromny wpływ na jego pracę i to, jak szybko będą się w nim gromadzić zanieczyszczenia. Jeśli służy do przechowywania żywności w kuchniach, restauracjach czy barach, będzie gromadzić zanieczyszczenia typowe dla tych miejsc, np. bardzo trudny do usunięcia tłuszcz. Niektóre zanieczyszczenia widać od razu, inne będą skrywać się pod obudową.
Wewnątrz komór urządzeń chłodniczych rozwijać się będą mikroorganizmy – to nieuniknione. Proces ten powstaje pod wpływem:
Jeśli więc zauważysz w komorze ciemne naloty pleśni lub grzybów, powinieneś natychmiast umyć całe urządzenie. Oczywiście, nawet jeśli nie dostrzegasz widocznych zmian w wyglądzie komory, regularne czyszczenie przyniesie wiele korzyści i możesz wykonywać je samodzielnie.
Parownik, skraplacz czy pojemnik na skropliny to z kolei części niewidoczne dla klienta, ale równie ważnie jeśli chodzi o higienę i zdrowie osób znajdujących się w pobliżu. Zapchany skraplacz będzie negatywnie wpływał na pracę urządzenia. Z kolei zaniedbanie pojemnika na skropliny skończy się wyciekaniem wody na podłogę.
Czyść regularnie, by urządzenie pracowało dłużej
Czyszczenie urządzenia nie tylko pozwoli uniknąć powstawania przykrych zapachów, ale przede wszystkim wpłynie na lepszą pracę. Urządzenia nieczyszczone:
Sposób konserwacji urządzenia chłodniczego zależy w dużej mierze od tego, z jakim modelem mamy do czynienia. Nasze urządzenia projektujemy tak, byś miał łatwy dostęp do wszystkich części. Dlatego zachowanie odpowiedniej czystości urządzenia RAPA jest łatwe i wykonasz je w kilku krokach.
Przygotuj się do konserwacji
Przed przystąpieniem do czyszczenia odłącz je od zasilania. Sprawdź, które elementy potrzebują Twojej uwagi:
Wszystko ustalone? To zabieramy się do pracy.
Jak czyścić urządzenie chłodnicze?
Odłączone od zasilania urządzenie musisz opróżnić ze wszystkich produktów znajdujących się w komorze. Do czyszczenia potrzebujesz:
Zacznij od wyczyszczenia skraplacza przy użyciu odkurzacza. Szczegółową instrukcję znajdziesz w naszym artykule: Vadamecum serwisowe 1
Pozostałe części urządzenia umyj dokładnie wodą z neutralnym środkiem myjącym, który nie zniszczy warstwy ochronnej. Do powierzchni takich jak szkło czy stal nierdzewna możesz użyć dedykowanych środków. Pamiętaj o wszelkich zakamarkach i uszczelkach. Powierzchnie wytrzyj do sucha. Uszczelki możesz dodatkowo zabezpieczyć wazeliną techniczną.
Po umyciu możesz dodatkowo zdezynfekować komorę, by zmniejszyć szansę na powrót pleśni czy grzybów. Zastosuj do tego specjalne środki o działaniu bakteriobójczym, grzybobójczym i wirusobójczym. Używaj ich zgodnie z wytycznymi producenta, podanymi na etykiecie. Pamiętaj, by po ich zastosowaniu dokładnie spłukać wodą powierzchnię i wytrzeć ją do sucha.
Nie popełniaj tych błędów
Czyszczenie urządzeń chłodniczych nie jest trudne, co nie oznacza, że nie musi być wykonane uważnie. Najczęściej uszkodzeniom w trakcie nieumiejętnej konserwacji ulegają:
Jak często czyścić urządzenie?
Prawidłowa odpowiedź na to pytanie brzmi: tak często, jak jest to konieczne. Jeśli w komorze urządzenia widzimy bród, pleśń itp., to takie czyszczenie powinniśmy wykonać jak najszybciej. Wpływa to nie tylko na estetykę prezentowanych produktów, ale też na zdrowie i bezpieczeństwo klientów.
W największym uproszczeniu możemy powiedzieć, że przeglądy urządzenia i ich czyszczenie (oraz dezynfekcja) powinny być wykonywane co najmniej dwa razy w roku: wiosną i jesienią. Sam skraplacz powinieneś czyścić odkurzaczem 1 w miesiącu. Dobrą praktyką jest wykonanie tych czynności przed pierwszymi upałami, które dla urządzenia zwykle oznacza wytężoną pracę.
Jeśli masz wątpliwości dotyczące konserwacji, skontaktuj się z naszym serwisem.