>
Żadne urządzenie, nawet to o najlepszych parametrach technicznych, nie będzie działać poprawnie, jeśli nie będziemy stosować się do ściśle określonych przez producenta zasad. Uwzględniając najczęściej pojawiające się problemy ze sprzętem chłodniczym, zgłaszane do naszego serwisu, przygotowaliśmy listę 10 koronnych zasad właściwego użytkowania urządzeń chłodniczych.
1. Wybierz odpowiednią klasę klimatyczną
Każde urządzenie chłodnicze ma zestaw ściśle określonych wymagań, które stanowią warunek jego prawidłowego działania. Należą do nich m.in. temperatura i wilgotność otoczenia, w którym będzie pracowało. Należy dostosować do nich klasę klimatyczną sprzętu. Najczęściej spotykane klasy dla urządzeń chłodniczych to:
• 3 klasa klimatyczna – urządzenia w tej klasie działają sprawnie jeśli temperatura otoczenia nie wykracza poza +25°C a wilgotność nie jest większa niż 60%
• 4 klasa klimatyczna – ta klasa zakłada optymalne temperatury otoczenia do +30°C oraz wilgotność do 55% Wybór właściwej klasy ma wpływ na sprawność urządzenia, a w konsekwencji na świeżość i przydatność do spożycia przechowywanych w nim produktów. Istotne z ekonomicznego i ekologicznego punktu widzenia jest także to, że zbyt wysoka temperatura w stosunku do klasy klimatycznej sprzętu, powoduje większe zużycie prądu.
2. Zastanów się nad optymalną wielkością urządzenia
Pokusa zakupu większego urządzenia „na zapas” jest zawsze duża, ale nie warto jej ulegać. Zbyt obszerna szafa chłodnicza, zapełniona tylko w części, to niepotrzebny koszt energii elektrycznej oraz zbędna emisja CO2 do atmosfery. Nie można też przesadzić w druga stronę, to znaczy wybrać sprzętu zbyt małego, w którym towar będzie stłoczony, trudny do wyjmowania i przesuwania, a także – co szczególnie istotne w przypadku witryn i lad chłodniczych – słabo widoczny dla klienta. Dobrze jest przeanalizować, jakie i ile produktów będzie przechowywane w urządzeniu i na tej podstawie dopasować pojemność mebla chłodniczego.
3. Ustaw urządzenie w odpowiednim miejscu
Miejsce, w którym umieszczamy urządzenie nie może być przypadkowe. Ono również powinno spełniać szereg kryteriów, jak choćby dobra cyrkulacja powietrza. Nie jest korzystnie umieszczać urządzenia chłodnicze w pobliżu wylotu wentylacji, ponieważ może ona zaburzać obieg powietrza i sprawiać, że nie będą pracować prawidłowo. Szafy, lady czy witryny chłodnicze powinny też być ustawione z dala od źródeł ciepła, dlatego zachowaj właściwy odstęp od takich urządzeń jak piece, kuchenki czy lady grzewcze. Odległość od sufitu i ścian również ma znaczenie, dlatego uwzględnij ją przy planowaniu rozmiaru sprzętu. Pamiętaj też, by nie stawiać mebli chłodniczych w nasłonecznionym ani narażonym na pył miejscu.
4. Zapewnij swobodny wlot i wylot powietrza
Wszelkie kratki wlotowe i wylotowe powietrza w urządzeniu muszą być odsłonięte! Powietrze musi krążyć swobodnie, by sprzęt pracował bez zakłóceń, dlatego nigdy nie dosuwaj urządzeń do ściany, ani nie zasłaniaj newralgicznych punktów urządzenia. Musisz zostawić im trochę „oddechu”. Prawidłowa cyrkulacja powietrza to jeden z podstawowych warunków sprawnego działania wszelkich sprzętów chłodniczych.
5. Sprawdź żródło zasilania
Zanim podłączysz szafę, ladę, witrynę czy inne urządzenie chłodnicze do źródła zasilania, sprawdź, czy jest odpowiednio zabezpieczone, np. czy jest to gniazdo z uziemieniem oraz czy nie jest uszkodzone w żaden sposób. Koniecznie zajrzyj do instrukcji dołączonej do urządzenia i upewnij się, że Twoja instalacja elektryczna jest dostosowana do wymogów, które są w niej zapisane.
Nigdy nie podłączaj urządzenia przy pomocy przedłużaczy lub różnego typu rozgałęźników!
6. Dokładnie przeczytaj instrukcję
Wiemy, że instrukcję często czyta się dopiero w chwili, gdy coś nie zadziała prawidłowo, ale gorąco polecamy zrobić to zgodnie z prawidłami, czyli na samym początku. Pozwoli to oszczędzić sporo stresu i niepotrzebnych kosztów ewentualnych napraw. Instrukcja zawiera wszystkie informacje niezbędne do sprawnego uruchomienia oraz poprawnego użytkowania sprzętu. Gdyby jednak nie rozwiała wszystkich wątpliwości lub pojawiły się trudności, których nie uwzględnia, skontaktuj się z naszym działem serwisowym. Chętnie doradzimy i pomożemy rozwiązać problemy dotyczące naszych urządzeń. Nigdy nie próbuj naprawiać sprzętu sam! Może to grozić wypadkiem, porażeniem prądem lub poważnym uszkodzeniem sprzętu. Ponadto wszelkie samodzielne ingerencje w urządzenia skutkują utratą gwarancji.
7. Wkładaj do urządzenia uprzednio schłodzone produkty
Urządzenia chłodnicze służą do utrzymania odpowiednio niskiej temperatury produktów, ale nie nadają się do ich schładzania z wysokich temperatur. Oznacza to, że nie wolno wstawiać do szafy czy lady chłodniczej np. gorących pierogów. Po pierwsze ciepłe potrawy parują, powodując nadmierne oszronienie, po drugie podnoszą temperaturę wewnątrz urządzenia, co wywołuje jego wzmożoną pracę – w celu obniżenia temperatury do tej zadanej na regulatorze będzie musiało przez dłuższy czas działać intensywniej. W konsekwencji zwiększy to pobór energii oraz przyspieszy eksploatację sprzętu. Jeśli tego rodzaju sytuacje będą się często powtarzać, może to doprowadzić do uszkodzenia wrażliwych elementów układu chłodniczego jak np. sprężarka.
8. Zwracaj uwagę na ułożenie towaru na półkach
Sposób ułożenia towaru też ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie sprzętu chłodniczego. Przede wszystkim powinien być on rozmieszczony równomiernie, z uwzględnieniem maksymalnego obciążenia półek czy ekspozycji w konkretnym modelu urządzenia. Nie powinno się go „upychać”, ponieważ przeładowanie lady czy szafy produktami, również może zaburzyć cyrkulację powietrza wewnątrz, a tym samym zakłócać pracę systemu chłodniczego. Należy pamiętać, by nie zasłaniać żadnych otworów wylotu powietrza i zachować trochę wolnej przestrzeni pomiędzy towarem a ściankami urządzenia.
9. Pamiętaj o domykaniu drzwi urządzenia
Niezamknięte drzwi to dopływ ciepłego powietrza z zewnątrz, a tym samym wzrost temperatury wewnątrz chłodziarki. Podobnie jak w przypadku umieszczonych w środku ciepłych produktów, powoduje to dodatkową pracę agregatów i większe zużycie energii, a w dłuższej perspektywie może skutkować awarią urządzenia. Dlatego zwracaj szczególną uwagę na dokładne zamykanie drzwi i kontroluj stan uszczelek.
10. Regularnie czyść urządzenie chłodnicze
Kurz i wszelkie osady są wrogiem wszystkich urządzeń elektrycznych, również sprzętu chłodniczego. Niestety, często chłodziarki stawiane są w miejscach, w których trudno uniknąć tego rodzaju zanieczyszczeń, czyli np. w kuchni lub magazynie. Z tego powodu należy systematycznie poddawać je konserwacji, zgodnie z wytycznymi, zapisanymi w instrukcji każdego urządzenia. Szczególnie trzeba zwrócić uwagę na utrzymanie w czystości skraplacza oraz pamiętać o regularnym opróżnianiu pojemnika na skropliny (chyba, że urządzenie posiada system automatycznego odparowania skroplin).
Więcej szczegółowych informacji na temat czyszczenia naszych urządzeń znajdziesz w naszym wcześniejszym artykule oraz filmie serwisowym.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej koniecznie zadzwoń na numer 81 742 53 10 lub napisz na adres: rapa@rapa.lublin.pl. Chętnie odpowiemy na każde pytanie!