>
Urządzasz mały sklep spożywczy i zastanawiasz się, które urządzenia chłodnicze pomogą najlepiej wykorzystać ograniczoną przestrzeń. Projektowanie takiej placówki to trudne zadanie, ponieważ nie dość, że musisz spełnić rygorystyczne wymagania (np. zapewnić 120 cm przestrzeni na alejki między regałami), to jeszcze czeka Cię trudna decyzja dotycząca ograniczenia asortymentu do najlepiej sprzedających się produktów. To właśnie w takich sytuacjach sprawdzi się mała lada chłodnicza.
Jeśli rozglądasz się za ladą chłodniczą ekspozycyjną, z pewnością wiesz, że możliwości wyboru rozmiaru, głębokości czy wyglądu są niemal nieograniczone. Dziś skupimy się na wymiarach lad chłodniczych, szczególnie tych małych, „kompaktowych” modelach, które sprawdzą się w niewielkich sklepach.
Gdzie sprawdzi się mała lada chłodnicza?
Możliwości wykorzystania krótkich lad chłodniczych jest kilka, wszystko oczywiście zależy od potrzeb konkretnej placówki. W jakich miejscach warto postawić małą ladę chłodniczą?
Mała lada chłodnicza to również sposób, by rozwijać już funkcjonujący sklep. Jest świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą zagwarantować optymalne warunki przechowywania dla różnych segmentów produktów.
Myślisz, że małą ladą jest trudniej zarządzać?
Ograniczona przestrzeń w małej ladzie (i małym sklepie) oznacza, że należy naprawdę dobrze zaplanować, jaki asortyment będziemy sprzedawać. Musisz przeprowadzić dokładną analizę tego, co kupują Twoi klienci i czego oczekują od Ciebie.
Asortyment w małej (i dużej) ladzie chłodniczej można kontrolować z pomocą systemów magazynowo-sklepowych. Dzięki nim szybko zgromadzisz i poznasz preferencje konsumentów, co pozwoli marnować mniej i znaleźć miejsce na nowości.
W zatowarowaniu małej lady przydatna jest również analiza konkurencji. Jeśli w niewielkiej odległości od naszej placówki nie ma innego sklepu, można ograniczyć asortyment do np. kilku rodzajów mięsa. Zapewniamy w ten sposób stałą dostępność świeżych produktów.
Jeśli nie wiesz, od czego zacząć, umieść w ladzie produkty najpopularniejsze w danej kategorii. Absolutne must have to: parówki, cienkie kiełbasy, boczek, szynki i salami. Ofertę możesz modyfikować w zależności od dnia tygodnia.
Doskonałym rozwiązaniem jest wprowadzenie oferty z małej, lokalnej masarni. Pozwala to wyróżnić się na tle konkurencji, wspierać lokalnych producentów i oferować produkt lepszej jakości.
Alternatywy dla małej lady chłodniczej
Jeśli dysponujesz przestrzenią, która pozwala na wstawienie większego urządzenia, ale chcesz w nim eksponować produkty z różnych kategorii (np. wędliny i sery), oddziel je za pomocą specjalnej przegrody do lady chłodniczej. To jeden z najczęściej wybieranych dodatków, który ułatwia organizację asortymentu.
Skonfiguruj swoje urządzenie i zobacz jego możliwości
Zobacz, jak może wyglądać Twoja mała lada chłodnicza. Zaplanuj swój sklep razem z nami. Przejdź na naszą stronę i zobacz wszystkie możliwości z naszym konfiguratorem. Potrzebujesz pomocy? Jesteśmy do Twojej dyspozycji, zadzwoń lub napisz: rapa@rapa.lublin.pl