>
Pamiętaj: urządzenia ekspozycyjne, takie jak np. lady chłodnicze nie są przeznaczone do długotrwałego przechowywania produktów. Aby zachować świeżość i jakość asortymentu, zawsze czytaj i stosuj się do wytycznych, które znajdziesz na ich etykietach.
Podziel asortyment
Poszczególne grupy produktów wymagają różnych warunków temperaturowych. Współczesny konsument oczekuje natomiast, by towar był na wyciągnięcie ręki. Dlatego każdy sprzedawca powinien posiadać odpowiednio zaprojektowane urządzenia do ekspozycji i wydawania towaru. Jakie? To zależy od produktu.
Podziel asortyment na grupy, aby móc odpowiednio dobrać najlepsze urządzenie:
Jeśli korzystasz z szaf chłodniczych na zapleczu, pamiętaj o odpowiednim podzieleniu i ułożeniu produktów. Mięso przechowuj na najniższej półce w lodówce. Dzięki temu unikniesz zanieczyszczenia produktów znajdujących się poniżej, jeśli pojemnik z mięsem okaże się np. nieszczelny.
Specjalnie rozwiązania dla cukierni i piekarni
Torty, ciasta czy drożdżówki to osobna grupa asortymentu, który warto eksponować w dedykowanych urządzeniach. Wilgotne ciasta z bitą śmietaną, wspomniane torty czy ptysie należy przechowywać w temperaturze od +4 do +14°C. Świetnie sprawdzi się do tego witryna cukiernicza EXCELLENTE C, która dodatkowo wyposażona jest w kurtynę powietrzną zapobiegającą wysychaniu produktów.
Te słodkości i wyroby piekarnicze, które nie wymagają chłodzenia (np. pączki, gniazdka, drożdżówki czy bułki) można eksponować równie elegancko w witrynie EXCELLENTE C LN lub na regale RP-C.
Pamiętaj o FIFO
W magazynie z produktami spożywczymi warto stosować 1 prostą, ale bardzo ważną, zasadę. FIFO (ang. First In First Out - pierwsze weszło, pierwsze wyszło) oznacza, że te produkty, które trafiły na magazyn wcześniej, powinny zostać wykorzystane (sprzedane) w pierwszej kolejności.
Oczywiście nie zwalnia nas to z konieczności kontrolowania etykiet. Może się zdarzyć, że dostarczony później produkt będzie miał krótszą datę ważności od czegoś, co już mamy na magazynie.
Sposoby na oszczędności
Lubimy oszczędzać i nie chodzi wyłącznie o pieniądze. Jeśli dysponujesz niewielkim lokalem, oszczędzać będziesz miejsce. Świetnie sprawdzą się w tej roli lady z linii SiX, które mają duży przechowalnik. Dzięki niemu nie tylko zmieścisz w ladzie więcej produktów, ale oszczędzisz też czas potrzebny na przenoszenie ich z zaplecza.
Możesz wstawić tylko 1 ladę chłodniczą? Rozważ zakup dodatkowej przegrody (stałej lub ruchomej), dzięki której w jednym urządzeniu przechowasz mięso, wędliny i nabiał.
Z kolei, jeśli chcesz oszczędzić sobie kłopotu, kontroluj temperaturę wewnątrz komory. Wszystkie nasze urządzenia wyposażamy w wyraźny, elektroniczny wyświetlacz, który ułatwi Ci prowadzenie dokumentacji GHP/GMP i HACCP.
Wybierz urządzenia, które pracują dla Ciebie
Każdy biznes jest inny, dlatego pamiętaj, że jesteśmy tutaj, by doradzić i pomóc. Jeśli masz pytania lub potrzebujesz specjalnego urządzenia, napisz do nas lub zadzwoń.