>
Jak najlepiej przechować większą ilość żywności, by nie straciła wiele ze swoich walorów odżywczych i kulinarnych? Oczywiście zamrozić! To znany od dawna i nie mający konkurencji sposób na konserwację jedzenia. Można w ten sposób zachować na dłużej produkty sezonowe, jak warzywa i owoce, ale także mięsa, ryby czy wyroby garmażeryjne. By wszystko przebiegło sprawnie i produkty spożywcze nie zepsuły się, trzeba trzymać się kilku prostych zasad. Zebraliśmy je poniżej!
Kilkudniowe truskawki, kotlety czy pierogi nie bardzo nadają się do zamrożenia, nawet jeśli były przechowywane w lodówce. W przypadku produktów poddawanych wcześniej obróbce termicznej, jak zupy, sosy czy kotlety najlepiej zachowają się te, które zamrozimy tuż po jego przygotowaniu i wystudzeniu. Jeśli chcemy zamrozić produkty surowe jak owoce, warzywa czy mięsa, powinniśmy to zrobić od razu po ich dostarczeniu do kuchni. Należy je wcześniej dokładnie umyć i osuszyć.
2. Nigdy nie zamrażaj powtórnie tego, co zostało rozmrożone
Produkty rozmrożone nie nadają się do powtórnego zamrożenia, ze względu na ryzyko rozwinięcia się w nich szkodliwych bakterii. Nie dotyczy to produktów, które po rozmrożeniu zostały poddane obróbce termicznej – jeżeli upieczemy rozmrożone, surowe mięso to możemy je znów zamrozić z zachowaniem zasady z punktu pierwszego.
3. Wkładaj do zamrażarki uprzednio schłodzone produkty.
Włożenie ciepłych produktów do zamrażarki grozi nie tylko potencjalną awaria urządzenia, ale także częściowym odmrożeniem produktów, które już się w niej znajdują, a w konsekwencji ich zepsuciem.
4. Odpowiednio pakuj produkty.
Najlepszym sposobem na zapakowanie żywności przeznaczonej do mrożenia są plastikowe pojemniki ze szczelną pokrywą lub woreczki strunowe. Te ostatnie mają dwie zalety: stosunkowo łatwo usunąć z nich nadmiar powietrza, który nie służy mrożonkom oraz zapakowane w nie produkty zajmują mniej miejsca w zamrażarce i łatwiej je ułożyć.
5. Usuń nadmiar powietrza z opakowania.
Pakowanie próżniowe to bez wątpienia najlepsze rozwiązanie gdy chcemy coś zamrozić, jednak wymaga odpowiedniego sprzętu, który nie zawsze jest na wyposażeniu kuchni. Przy odrobinie cierpliwości dobry efekt można osiągnąć również posługując się woreczkami czy pojemnikami. Te ostatnie trzeba w miarę możliwości szczelnie wypełnić zamrażanym jedzeniem (wyjątek stanowią płynne produkty, które zwiekszą objętość w miarę zamrażania. Im należy zostawić nieco miejsca). W przypadku woreczków najłatwiej posłużyć się strunowymi, z których o wiele sprawniej pozbędziemy się powietrza.
6. Zmrażaj niewielkie porcje jedzenia.
Porcjowanie jedzenia przed zamrożeniem ma kilka zalet. Przede wszystkim mniej żywności się wtedy zmarnuje. Poszczególne porcje można rozmrażać w miarę potrzeb, nie ryzykując, że nadwyżka wyjętego z zamrażarki jedzenia trafi do kosza (ponieważ nie można jej ponownie zamrozić - patrz punkt 2.). Druga korzyść jest taka, że mniejsze porcje zdecydowanie szybciej się zamrażają.
Mrożenie w przeciwieństwie do gotowania nie zabija bakterii w żywności, a jedynie hamuje proces ich namnażania się. Dlatego rozmrożone produkty należy od razu zjeść lub przetworzyć (wysoka temperatura unicestwi szkodliwe drobnoustroje).
Jeśli przygotowujesz dużą partię mrożonek dokładnie opisz na każdym opakowaniu, co dokładnie zawiera i kiedy zostało włożone do zamrażarki. Następnie zużywaj w pierwszej kolejności najstarsze porcje. Pozwoli to uniknąć ryzyka zepsucia jedzenia lub zatrucia takim, które sprawiało wrażenie przydatnego do spożycia. Dodatkowo unikniesz pomyłek, bo niektóre produkty po zamrożeniu trudno od siebie odróżnić.
Niesprawne urządzenie nie tylko naraża nas na większe rachunki za energię elektryczną, ale także może przyczynić się do tego, że nasze zapasy się zepsują. Dlatego przeprowadzaj regularnie niezbędne czynności konserwacyjne i dbaj o czystość zamrażarki. Pamiętaj też, by jej nie przeładować, ponieważ to również ma niekorzystny wpływ na jej pracę. Postaw też na urządzenie z systemem automatycznego odparowania skroplin, który daje wiekszą wygodę użytkowania
Zamrożona żywność nie jest wieczna! Choć ten sposób utrwalania produktów spożywczych znacznie wydłuża ich okres przydatności do spożycia, ma też swoje ograniczenia. Poniżej przygotowaliśmy zestawienie terminów przechowywania (w miesiącach) poszczególnych produktów w granicach temperatur od -22 st. C do -18,1 st. C:
Na koniec warto dodać, że mrożenie to dość energochłonny proces, co ma niebagatelne znaczenie przy obecnych kosztach energii elektrycznej. Dlatego warto zaopatrzyć się w urządzenie o dobrych parametrach. Do takich niewątpliwie można zaliczyć naszą szafę mroźniczą FAT, która nie tylko zapewni przechowywanym produktom optymalne warunki, ale także pozwoli zaoszczędzić na wydatkach na energię elektryczną.
Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat szafy mroźniczej FAT lub innych produktów RAPA zachęcamy do kontaktu z naszym Działem Obsługi Klienta pod nr tel.: 81 742 53 10 lub napisz na adres rapa@rapa.lublin.pl. Chętnie opowiemy o naszej ofercie!