>
Zamówienie i zakup sprzętu chłodniczego RAPA to bardzo prosta sprawa: ustalasz co Ci jest potrzebne, znajdujesz na stronie właściwe urządzenie, dopasowujesz wszystkie parametry w naszym konfiguratorze lub kontaktujesz się z naszym Działem Obsługi Klienta, zamawiasz i czekasz na realizację. Proste, prawda? Do tego etapu wszystko idzie gładko i bez przeszkód. Schody zaczynają się na… schodach albo w zbyt wąskich drzwiach, a czasem już w docelowym miejscu po zakończeniu wszystkich prac wykończeniowych, gdy okazuje się, że płytki na ścianie pochłonęły cenne centymetry i urządzenie nie mieści się tam, gdzie chciałeś je postawić. Dlatego zanim złożysz zamówienie, przeprowadź szczegółowe pomiary i oględziny swojego lokalu, by uniknąć przykrych niespodzianek. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę!
Droga do celu
Nawet jeśli dysponujesz przestronną halą, w której zmieściłyby się dziesiątki naszych urządzeń, musisz pamiętać, że przestrzeń na ustawienie lad czy szaf chłodniczych, to dopiero połowa sukcesu. Z uwagi na fakt, że są to urządzenia dostarczane w całości i niemałych gabarytów, należy uwzględnić całą trasę jaką będą musiały pokonać od samochodu dostawczego do swojego docelowego miejsca.
Przejdź się nią i ustal, na jakie trudności możesz napotkać wnosząc urządzenie.
1. W pierwszej kolejności ważne jest sprawdzenie miejsca rozładunku. Dowiedz się, czy istnieją w nim jakieś ograniczenia dla samochodów do 12-16 ton i 11-13 m długości oraz jak blisko wejścia do lokalu będzie można podjechać.
2. Dokładnie zmierz światło futryny drzwi wejściowych (wysokość i szerokość) i upewnij się na jaką szerokość faktycznie się otwierają, czy nic ich nie blokuje, np. jakiś stojący w pobliżu mebel lub element architektoniczny. Jeśli są dwuskrzydłowe, czy istnieje możliwość otworzenia obydwu skrzydeł, jeśli rozsuwane, czy rozsuwają się na całą szerokość i czy istnieje możliwość zablokowania ich na czas wnoszenia urządzenia. Podobnie zmierz wszystkie pozostałe światła futryn drzwi wejściowych, przez które urządzenie będzie przenoszone.
3. Ważne również, by zwrócić uwagę na grubość ścian! Czasem, gdy jest za duża może uniemożliwić manewrowanie urządzeniem podczas przenoszenia przez przejście.
4. Jeśli okaże się, że wszystkie drzwi do budynku są za wąskie, a lokal usytuowany jest na parterze, można zastanowić się nad wniesieniem urządzeń przez okno. Należy upewnić się czy otwór okienny jest wystarczająco obszerny i czy okno otwiera się wystarczająco szeroko, ewentualnie rozważyć jego demontaż na czas wniesienia urządzenia.
5. Następnie zwróć uwagę, na jaki poziom budynku ma trafić sprzęt – czy będzie to parter, wysoki parter, piętro czy piwnica – oraz jak można się tam dostać (czy jest winda, czy konieczne będzie wnoszenie/znoszenie po schodach).
6. Jeśli na drodze występuje winda koniecznie sprawdź jej szerokość, wysokość i wielkość prześwitu drzwi (dokładnie wielkość na jaką otwierają się drzwi, ponieważ niejednokrotnie mogą nie otwierać się w pełnym zakresie) oraz dopuszczalne obciążenie!
7. Jeśli przy wnoszeniu urządzenia konieczne będzie pokonanie schodów, sprawdź koniecznie ich szerokość, czy mają spocznik i zakręt o 180O i jak jest obszerny.
8. Gdy na trasie transportu urządzenia do wnętrza pojawiają się murki, barierki, filary, elementy wystające, wysokie progi itp. konieczne będzie dokładne zwymiarowanie przestrzeni w ich pobliżu, by upewnić się, czy nie będą stanowić przeszkody przy wnoszeniu sprzętu.
9. Ostatnim elementem, który warto sprawdzić, jest możliwość wjechania do wnętrza wózkiem paletowym. Czy na trasie istnieją jakieś przeszkody niemożliwe do pokonania wózkiem – wysokie progi, zmiany poziomu pomieszczeń, ew. czy nawierzchnia podłogi pozwala na jego użycie.
10. Jeżeli z różnych względów posłużenie się wózkiem nie będzie możliwe zadbaj o obecność osób do pomocy we wniesieniu urządzeń. Weź pod uwagę, że sprzęty są naprawdę ciężkie i w przypadku niektórych modeli niezbędne będzie od 4 do 6 silnych osób (lada SiX waży 300 kg), by bezpiecznie wnieść i ustawić urządzenia!
Pułapki w miejscu docelowym
Skrupulatna wizja lokalna trasy urządzenia już za nami. Przyszła pora na przyjrzenie się wnętrzu, w którym ustawisz sprzęt. Zwykle urządzenia chłodnicze nie występują w pomieszczeniach pojedynczo, ale są ustawiane w mniejsze lub większe ciągi chłodnicze, o rozmaitych konfiguracjach lub występują w towarzystwie neutralnych mebli uzupełniających, tworząc obszerniejszą aranżację. Jakie czynności wstępne należy wykonać planując ustawienie oraz wybierając wielkość i modele urządzeń?
1. Naszkicuj ogólny plan sytuacyjny pomieszczenia. Zaznacz na nim wszelkie otwory okienne i drzwiowe, słupy, filary, pilastry, dodatkowe ścianki, przewody kominowe i inne wystające elementy.
2. Przy pomocy taśmy mierniczej lub dalmierza zmierz długość ścian. Każdą ścianę zmierz przynajmniej na dwóch wysokościach: przy podłodze i na wysokości górnej krawędzi urządzeń, które chcesz zamówić (wszelkie wymiary urządzenia znajdziesz na naszej stronie www przy każdym modelu, w zakładce Dane techniczne). Jeśli wyjdą różnice w pomiarze większe niż 1 cm, warto go powtórzyć. Gdy drugi pomiar znów wykaże rozbieżności na różnych wysokościach, może to oznaczać, że ściana jest krzywa. W takiej sytuacji zapisz mniejszy wynik.
3. Zmierz wszystkie elementy konstrukcyjne, otwory drzwiowe i okienne oraz odległości między nimi. Wymiary zapisz na rysunku. Uwzględnij także grzejniki, parapety, na stałe umieszczone dekoracje ścienne, zamontowane lampy czy listwy przypodłogowe. Czasem taki „drobiazg” może uniemożliwić ustawienie, które zaplanowałeś!
4. Zaznacz na planie gniazdka elektryczne, włączniki światła, kratki wentylacyjne oraz ewentualne miejsce odpływu skroplin do kanalizacji i uwzględnij je planując ustawienie urządzeń.
Porady końcowe:
Jeśli mimo rysunków i instrukcji zamieszczonych powyżej, nie masz pewności, co i jak zmierzyć, dobrym pomysłem jest nagranie filmiku lub dokładne sfotografowanie newralgicznych przestrzeni i przesłanie ich do naszego Działu Obsługi Klienta na adres rapa@rapa.lublin.pl. Podpowiemy, na co zwrócić uwagę i które wymiary będą szczególnie istotne.