>
Znasz powiedzenie „jeść oczami”? Szczególnego znaczenia nabiera w kawiarni lub cukierni. Gdy idzie o kunszt zdobniczy cukiernicy spokojnie mogliby stanąć w szranki z jubilerami. Fantazja, precyzja wykonania i bogactwo form cieszy oko zarówno w jednym jak drugim przypadku. Podobnie też, jak brylantowe kolie i kolczyki, ciasta, torty, praliny i desery wymagają właściwej ekspozycji. W jaki sposób ją zbudować, by zachwycała i „sprzedawała” umieszczony na niej asortyment? Dowiesz się z naszego artykułu.
Zaprzyjaźnij się z chłodem
W przeciwieństwie do biżuterii zdecydowana większość ciast i innych wyrobów cukierniczych wymaga przechowywania w warunkach chłodniczych. Pozwala to dłużej zachować ich świeżość, zwłaszcza gdy w składzie znajdują się wyjątkowo nietrwałe składniki, jak puszyste kremy, bita śmietana, delikatne owoce czy czekoladowe dekoracje. Dzięki obniżonej temperaturze wypieki i desery utrzymają właściwą konsystencję, zachwycający smak i wygląd.
Witryna cukiernicza – klucz do sukcesu
Stworzenie fantazyjnych i nieziemsko pysznych cukierniczych specjałów to dopiero pierwszy krok do tryumfu w słodkim biznesie. Teraz trzeba je jeszcze sprzedać, a żeby tego dokonać, należy w atrakcyjny sposób pokazać je potencjalnym klientom. Jak to zrobić jednocześnie zapewniając słodkościom odpowiednią temperaturę? Zaopatrzyć się w witrynę cukierniczą z linii Excellente C! Pozwoli ona nie tylko otoczyć ciasta i praliny sprzyjającym im chłodem i zapewni właściwą wilgotność, ale także sprawi, że nikt nie przejdzie obok nich obojętnie. Dzięki zastosowanemu chłodzeniu dynamicznemu oraz kurtynom powietrznym oferowane produkty pozostaną dobrze zabezpieczone, nawet przy częstym otwieraniu szyb.
Witryna cukiernicza chłodnicza C-C | Witryna cukiernicza chłodnicza C-C L |
Zaprezentuj produkty w odpowiednim świetle
Dobrze przemyślane oświetlenie pomoże uwypuklić największe walory słodkich pyszności. Dlatego wyposażyliśmy nasze witryny cukiernicze w energooszczędne oświetlenie LED, rozmieszczone wzdłuż górnej i pionowej krawędzi szyby frontowej, tak by w jak najlepszy sposób prezentowało umieszczone wewnątrz produkty. Zadbaliśmy także, by jego barwa i natężenie były dopasowane do rodzaju asortymentu, który będzie oświetlać, nadając mu jeszcze bardziej apetyczny wygląd!
Zadbaj o właściwe tło
Nie tylko wnętrze samej witryny chłodniczej, ale całe jej otoczenie „pracuje” na sprzedaż produktów. Urządzenie warto postawić w dobrze widocznym miejscu, tak by od razu zwracało na siebie uwagę. Ważne, by sprzęty i dekoracje w pobliżu witryny były stonowane i nie wysuwały się na pierwszy plan, zarezerwowany dla słodkich wypieków. Jednym ze sposobów jest stworzenie aranżacji wnętrza z urządzeń i mebli z tej samej linii, które stworzą spójną i harmonijną całość. Witryny chłodnicze z linii Excellente możesz uzupełnić zaprojektowaną specjalnie do tego zestawu ladą kasową LK-CC 90b oraz lekkim regałem piekarniczym RP-C.
Lada kasowa LK-CC | Regał sklepowy RP-C |
Pomyśl, ile miejsca potrzebujesz
Dobór witryny cukierniczej w dużej mierze zależy od ilości i zróżnicowania produktów, które chcesz sprzedawać oraz tego, na co w pierwszej kolejności mają spojrzeć klienci. Jeżeli asortyment jest szeroki warto zdecydować się na urządzenie z większą ilością półek, jak Excellente C. Pamiętaj, żeby najbardziej poszukiwane przez klientów produkty umieścić na wysokości ich wzroku. Jeśli potrzebujesz więcej przestrzeni wewnątrz witryny, a nie jest konieczne by była chłodzona, wybierz model Excellente C LN. Dzięki wysuwanej tacy w każdej chwili łatwo dostaniesz się do wypieków, a wygodne szuflady zlokalizowane w dolnej części urządzenia pomieszczą opakowania i niezbędne akcesoria – tak, że wszystko masz pod ręką. Jeśli zależy Ci, na kompaktowym urządzeniu, dobrym wyborem będzie model Excellente C L.
Witryna cukiernicza neutralna C-C LN |
Dobrze zaplanuj kompozycję
Układanie wyrobów cukierniczych w witrynie powinno przypominać komponowanie ekspozycji muzealnej. Asortyment nie może być stłoczony, ponieważ nie wygląda to estetycznie. Postaraj się pozostawić trochę wolnej przestrzeni pomiędzy poszczególnymi rodzajami produktów. Idealnie, jeśli do ułożenia ciast i ciasteczek posłużysz się eleganckimi tacami, dopasowanymi do wystroju wnętrza i pozostałego wyposażenia. Jeżeli to możliwe spróbuj stworzyć grupy produktów dobrze komponujące się ze sobą kolorystycznie. Szyby z hartowanego szkła, w które wyposażyliśmy nasze urządzenia, pozwalają spojrzeć na ekspozycję z różnych stron, dlatego zadbaj, by pod każdym kątem wyglądała jednakowo atrakcyjnie.
Estetyka – zawsze w cenie
Żadna, nawet najbardziej wyszukana i fantazyjna ekspozycja nie zadziała na klienta zachęcająco, jeśli nie będzie utrzymana w czystości. Z tego powodu należy regularnie sprzątać witrynę, usuwać okruchy ciasta czy ślady kremu z półek i dna urządzenia oraz przecierać szyby. Dzięki rozwiązaniom w postaci unoszonych bądź uchylnych szyb frontowych zastosowanych w naszych witrynach, nie stanowi to problemu, nawet w momencie, gdy są one zapełnione. Z uwagi na delikatność produktów trzeba też co jakis czas sprawdzać czy wszystkie wciąż prezentują się dobrze i smacznie, czy na przykład ich dekoracja nie została uszkodzona. Znikający z witryny asortyment należy uzupełniać nowym, a jeśli nie ma takiej możliwości warto zmienić aranżację, żeby uniknąć wrażenia pustki na półkach.
Warto dodać, że witryny cukiernicze RAPA nadają się świetnie nie tylko do przechowywania ciast i deserów. Z powodzeniem możesz je wykorzystać także do schłodzenia soków i napojów, które są częstym uzupełnieniem asortymentu cukierni bądź kawiarni
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o naszych witrynach cukierniczych lub innych produktach, koniecznie zadzwoń na numer 81 742 53 10 lub napisz na adres: rapa@rapa.lublin.pl. Chętnie odpowiemy na każde pytanie!