>
Zastanawiasz się, dlaczego Twoje urządzenie się grzeje? A może słyszysz od czasu do czasu „klikanie” agregatu i nie wiesz, czym jest spowodowane. Większości usterek możesz uniknąć, jeśli dobrze zaplanujesz ustawienie urządzeń w pomieszczeniu. Dzisiaj zdradzamy najczęstsze błędy, które prowadzą do wyższych rachunków za prąd i konieczności wzywania serwisu.
Po pierwsze: zaplanuj przestrzeń do działania
Prawidłowe zaplanowanie ustawienia mebli i urządzeń chłodniczych w restauracyjnej kuchni, magazynie czy na sklepie, to jeden z najważniejszych etapów. Pozwala wygospodarować miejsce na sprzęt, wygodne przejścia i przewidzieć ścieżki, po których poruszać się będą pracownicy czy klienci.
Planowanie pozwoli Ci nie tylko zmierzyć wszystkie odległości. Dzięki temu, że uważnie przyjrzysz się pomieszczeniu, unikniesz 4 poważnych błędów i dzięki temu Twoje urządzenia będzie działało sprawnie przez lata.
Wybierz właściwą klasę klimatyczną
Wybierając urządzenie do swojego biznesu, dokładnie sprawdź jego klasę klimatyczną. Wśród urządzeń chłodniczych najczęściej spotkasz takie, które pracują w:
Dlaczego to takie ważne? Temperatura otoczenia wpływa na to, jaką temperaturę możesz uzyskać w środku urządzenia. Ta z kolei wpływa na świeżość produktów spożywczych i bezpieczeństwo ich przechowywania. Dodatkowo, jeśli dopuszczalna temperatura otoczenia zostanie przekroczona, urządzenie może pobierać więcej prądu, pracować mniej efektywnie i głośniej.
Pamiętaj też, że na temperaturę otoczenia wpływa również światło słoneczne, które dostaje się do pomieszczenia. Lodówka nie powinna stać zaraz za oknem lub w innym miejscu, do którego docierają promienie słoneczne (nawet te zza okiennej szyby). Każde dodatkowe źródło ciepła będzie miało niekorzystny wpływ na pracę urządzenia chłodniczego.
Odpowiednia wentylacja
W profesjonalnej kuchni z pewnością planujesz dodatkową wentylację lub instalację klimatyzacji. Pamiętaj, by nie kierować wylotu wentylacji bezpośrednio na urządzenie chłodnicze. Dlaczego?
Odstęp od innych urządzeń i nie tylko
Kuchenki, piece czy inne urządzenia z agregatem również wytwarzają ciepło podczas pracy. Aby urządzenie chłodnicze pracowało bez zakłóceń, umieść je w odpowiedniej odległości od innych źródeł ciepła.
Planując ustawienie urządzeń chłodniczych, weź pod uwagę również odległość, którą musisz pozostawić od sufitu i ścian. Powietrze, które wydostaje się przez kratkę wentylacyjną, potrzebuje przestrzeni. Dla przykładu odległość między sufitem a szafą chłodniczą z agregatem górnym musi wynosić przynajmniej 60 cm.
Pilnuj temperatury produktów i właściwego ich ułożenia
Produkty, które mają być przechowywane w urządzeniu chłodniczym, nie mogą być zbyt ciepłe. Pamiętaj, że towar powinien być wstępnie schłodzony, maksymalnie 4°C cieplejszy, niż temperatura, w której będzie przechowywany.
W każdej instrukcji obsługi znajdziesz również wskazówki, w jaki sposób produkty powinny być rozłożone, aby urządzenie pracowało wydajnie i bezpiecznie. Wskazane są tam również te elementy urządzenia, których nie możesz zasłaniać, aby nie blokować przepływu powietrza wewnątrz.
Na to musisz zwrócić uwagę
Wszystkie te błędy mogą prowadzić do uszkodzenia podzespołów urządzenia i konieczności wezwania serwisu lub naprawy. Zatem za każdym razem, gdy Twoje urządzenie zaczyna pracować głośniej, termostat wskazuje alarm wysokiej temperatury (HI) lub słyszysz charakterystyczne „klikanie”, sprawdź, czy nie popełniasz któregoś z opisanych błędów.
Pamiętaj o regularnym czyszczeniu i konserwacji
Regularne i prawidłowe czyszczenie urządzenia, to najlepsze, co możesz zrobić, by Twoja lodówka pracowała prawidłowo. Pisaliśmy o tym w artykule: Jak prawidłowo dbać o czystość urządzeń chłodniczych.
Masz pytania? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszym Serwisem lub Działem Obsługi Klienta. Wszystkie informacje znajdziesz w zakładce „Kontakt”.