>
Jak podaje portal Wiadomości Handlowe, w ciągu ostatnich 30 lat, spożycie ryb na świecie wzrosło o 122%. Jako konsumenci stajemy się coraz bardziej świadomi tego, jakie ryby i owoce morza spożywamy. Oczekujemy świeżości i szerokiego asortymentu, jednocześnie wiemy, że ryby to bardzo delikatne produkty, które są wrażliwie na wahania temperatury. Dlatego też warunki ekspozycji tej grupy produktów, są szczególnie istotne, jeśli chcesz sprzedawać je skutecznie.
Świeżą rybę można łatwo poznać po wyglądzie i zapachu. Klienci na pewno zwrócą uwagę na to, czy skóra ryb na stoisku jest gładka i błyszcząca, a jej oczy błyszczące. Zapach świeżej ryby jest przyjemny i łatwo go rozpoznać. Dlatego, jeśli produkty w tej kategorii zaczynają się psuć lub są przechowywane w zanieczyszczonych pojemnikach, klient szybko to zauważy i zrezygnuje z zakupu.
Ustaw stoisko w najlepszym miejscu
Stoisko rybne powinno znaleźć się w odpowiednim miejscu sklepu. Jak wspomnieliśmy, produkty te wymagają zachowania stałej, niskiej temperatury. Dlatego wybierz miejsce z dala od okna, z odpowiednią wentylacją i przestrzenią, która pozwoli Ci zachować sterylną czystość. Wybierając urządzenia chłodnicze, zwróć uwagę, by zastosowane oświetlenie nie podnosiło temperatury wewnątrz komory.
W dużych placówkach handlowych stoiska rybne znajdują się w pobliżu mięsnych i nabiałowych. Jeśli dysponujesz niewielką przestrzenią, upewnij się, że w sąsiedztwie znajdują się produkty, które współgrają smakiem z rybami (np. przyprawy, sosy).
4 zasady układania ekspozycji na stoisku rybnym
W przypadku ryb i owoców morza ekspozycja musi robić wrażenie. Dlatego świeże ryby układa się na lodzie. Lada chłodnicza najlepiej spełni swoją funkcję, jeśli:
Skoro już mówimy o ladzie chłodniczej, wybór właściwego urządzenia do ekspozycji ryb również może być wyzwaniem. Przede wszystkim musisz zadbać o to, by całą ladę dało się łatwo i wygodnie wyczyścić. Wszystkie pojemniki i dno ekspozycji oraz szyby i blat, muszą być zawsze sterylnie czyste.
Wybierz odpowiednią ladę chłodniczą i akcesoria
Oto rozwiązania stosowane w ladach chłodniczych, które pomogą Ci zorganizować stoisko rybne:
Zadbaj o produkty nocą
Bez względu na to, jak dbasz o ekspozycję, ryby i owoce morza należy przenieść do chłodni ub mroźni, kiedy sklep jest zamknięty. Produkty należy przełożyć do czystych pojemników i odpowiednio zabezpieczyć na noc. Urządzenia ekspozycyjne codziennie dokładnie myjemy i dezynfekujemy.
Zapraszamy do kontaktu, doradzimy najlepsze urządzenie do ekspozycji różnych rodzajów produktów.