Właściwie posegregowany asortyment na stoisku rybnym

4 ważne zasady ekspozycji ryb

25 cze 2021

Jak podaje portal Wiadomości Handlowe, w ciągu ostatnich 30 lat, spożycie ryb na świecie wzrosło o 122%. Jako konsumenci stajemy się coraz bardziej świadomi tego, jakie ryby i owoce morza spożywamy. Oczekujemy świeżości i szerokiego asortymentu, jednocześnie wiemy, że ryby to bardzo delikatne produkty, które są wrażliwie na wahania temperatury. Dlatego też warunki ekspozycji tej grupy produktów, są szczególnie istotne, jeśli chcesz sprzedawać je skutecznie. 

 

Świeżą rybę można łatwo poznać po wyglądzie i zapachu. Klienci na pewno zwrócą uwagę na to, czy skóra ryb na stoisku jest gładka i błyszcząca, a jej oczy błyszczące. Zapach świeżej ryby jest przyjemny i łatwo go rozpoznać. Dlatego, jeśli produkty w tej kategorii zaczynają się psuć lub są przechowywane w zanieczyszczonych pojemnikach, klient szybko to zauważy i zrezygnuje z zakupu. 

 

Ustaw stoisko w najlepszym miejscu

 

Stoisko rybne powinno znaleźć się w odpowiednim miejscu sklepu. Jak wspomnieliśmy, produkty te wymagają zachowania stałej, niskiej temperatury. Dlatego wybierz miejsce z dala od okna, z odpowiednią wentylacją i przestrzenią, która pozwoli Ci zachować sterylną czystość. Wybierając urządzenia chłodnicze, zwróć uwagę, by zastosowane oświetlenie nie podnosiło temperatury wewnątrz komory. 

 

W dużych placówkach handlowych stoiska rybne znajdują się w pobliżu mięsnych i nabiałowych. Jeśli dysponujesz niewielką przestrzenią, upewnij się, że w sąsiedztwie znajdują się produkty, które współgrają smakiem z rybami (np. przyprawy, sosy). 


Atrakcyjne stoisko rybne

 

4 zasady układania ekspozycji na stoisku rybnym

 

W przypadku ryb i owoców morza ekspozycja musi robić wrażenie. Dlatego świeże ryby układa się na lodzie. Lada chłodnicza najlepiej spełni swoją funkcję, jeśli:  

 
  1. ułożysz produkty w pojedynczych warstwach
  2. podzielisz asortyment na ryby słodkowodne i słonowodne, 
  3. droższe produkty położysz bliżej klienta,  
  4. na samej górze ekspozycji umieścisz całe ryby, które będą dobrze widoczne z daleka (możesz wspomóc się kaskadą, która dzieli dno ekspozycji na stopnie). 
 

Skoro już mówimy o ladzie chłodniczej, wybór właściwego urządzenia do ekspozycji ryb również może być wyzwaniem. Przede wszystkim musisz zadbać o to, by całą ladę dało się łatwo i wygodnie wyczyścić. Wszystkie pojemniki i dno ekspozycji oraz szyby i blat, muszą być zawsze sterylnie czyste. 

 

Wybierz odpowiednią ladę chłodniczą i akcesoria

 

Oto rozwiązania stosowane w ladach chłodniczych, które pomogą Ci zorganizować stoisko rybne: 

  • ekspozycja ze stali nierdzewnej, którą łatwo utrzymasz w czystości, 
  • autonomiczny system osuszania szyb, dzięki któremu produkty będą zawsze dobrze widoczne, nawet przy wysokiej wilgotności, 
  • szeroki blat, na którym wygodnie spakujesz produkt, 
  • energooszczędne oświetlenie LED, 
  • elektroniczny rejestrator temperatury, który pozwoli Ci stale kontrolować temperaturę w komorze chłodniczej. 

 

Ryby ułożone na lodzie

 

 

 

Zadbaj o produkty nocą 

 

Bez względu na to, jak dbasz o ekspozycję, ryby i owoce morza należy przenieść do chłodni ub mroźni, kiedy sklep jest zamknięty. Produkty należy przełożyć do czystych pojemników i odpowiednio zabezpieczyć na noc. Urządzenia ekspozycyjne codziennie dokładnie myjemy i dezynfekujemy.  

 

Zapraszamy do kontaktu, doradzimy najlepsze urządzenie do ekspozycji różnych rodzajów produktów.

 

 

Sprawdź także