Do czego wykorzystać wyspę chłodniczą w aranżacji sklepu spożywczego?

29 mai 2024

Wyspy chłodnicze to urządzenia przeznaczone do sprzedaży samoobsługowej. Z tego powodu najlepiej sprawdzą się w większych sklepach spożywczych, w których klienci sami sięgają po towary. Największą zaletą wysp jest to, że gwarantują wygodny dostęp do produktów z każdej strony oraz doskonale widoczną ekspozycję. Ogromnym plusem jest również ich duża mobilność, którą zawdzięczają stosunkowo niewielkim rozmiarom oraz kołom jezdnym w wyposażeniu standardowym. Jak wykorzystać je w przestrzeni sklepu? Przeczytajcie nasz mini-poradnik!

 

 

1. Produkty sezonowe na pierwszym planie

 

Są okresy w roku, gdy wyjątkową popularnością cieszą się określone zestawy produktów spożywczych. To doskonała okazja, by zgromadzić je w jednym miejscu i od razu zasugerować klientom, że będą potrzebować ich wszystkich. Dobrym przykładem są tu choćby artykuły na piknik czy grilla. Możesz ułożyć je obok siebie w wyspie chłodniczej, a samo urządzenie ustawić tuż obok wejścia, żeby jego zawartość od razu zachęcała do zakupu. Opatrzenie urządzenia dodatkowymi hasłami lub dopasowanymi elementami graficznymi będzie przyciągać kupujących.

 

 

2. Czasowe promocje dobrze widoczne

 

Wyspy chłodnicze są świetne do wyeksponowania artykułów, które aktualnie znajdują się w promocji – możesz zestawiać je tematycznie np. produkty regionalne lub rodzajami np. sery czy wędliny. Towar należy oznakować dobrze widocznymi etykietami z ceną, natomiast na samym urządzeniu warto umieścić naklejki lub tabliczki informujące o promocji. Po uprzedniej personalizacji możesz również posłużyć się wyspą do reklamowania produktów określonej marki. Całe urządzenie można okleić nadrukiem z elementami identyfikacji wizualnej konkretnego brandu. Takie rozwiązanie dobrze sprawdzi się w przypadku promocji nowego produktu. Wyspę można ustawić w dowolnym miejscu w sklepie – najlepiej w dobrze widocznym, obok którego przechodzą wszyscy klienci. Dla ułatwienia przygotowania precyzyjnego projektu podajemy szczegółowe wymiary urządzenia.

 

 

3. Wyspy w ciągu chłodniczym

 

Połączenie wysp w długi ciąg chłodniczy jest sposobem na uzyskanie dużej, wygodnej dla kupujących przestrzeni ekspozycyjnej. To propozycja dla sklepów o większej powierzchni, ponieważ po obu stronach takiego ciągu powinno być wystarczająco dużo miejsca, by klienci mogli swobodnie zatrzymywać się i sięgać po produkty. Wyspy chłodnicze ustawione w ciąg będą doskonale nadawać się do wyeksponowania wielu rodzajów mięs, wędlin, serów, produktów rybnych oraz garmażeryjnych. Można w nich również swobodnie umieścić napoje czy ciasta. Istotne jest, by wszystkie produkty były szczelnie zapakowane.

 

 

4. O czym jeszcze warto wiedzieć?

 

• wszystkie produkty umieszczane w wyspach chłodniczych powinny być szczelnie zapakowane

• asortyment różnego rodzaju warto oddzielić od siebie specjalnymi przegrodami (zapytaj o nie w Dziale Obsługi Klienta)

• w czasie, gdy sklep jest nieczynny, urządzenia powinny być przykryte pokrywami nocnymi, co pozwoli zmniejszyć zużycie energii elektrycznej.

• wyspy mogą być za dopłatą pomalowane na dowolny kolor ze wzornika RAPA

 

 

Jeżeli chcesz poznać lepiej naszą ofertę skontaktuj się z nami telefonicznie za pomocą numeru 81 742 53 10 lub napisz na adres: rapa@rapa.lublin.pl. Chętnie udzielimy odpowiedzi na każde pytanie!


 

 

 

 

Vérifiez également