Chłodzenie statyczne i dynamiczne

Jak rodzaj chłodzenia wpływa na Twój biznes

8 avr. 2021

Jakie są zalety i wady różnych typów chłodzenia? Czego musisz pilnować jako użytkownik urządzenia, by w pełni wykorzystać konkretne rozwiązanie? I wreszcie, jak wybrać najlepsze chłodzenie dopasowane do wymagań Twojego biznesu? Te i inne pytania nasuwają się przede wszystkim osobom, które dopiero szukają właściwego wyposażenia sklepu czy restauracji. Zatem jeśli chcesz wybrać dobrze, koniecznie przeczytaj ten tekst.


W chłodnictwie komercyjnym stosuje się 2 typy chłodzenia: statyczne i dynamiczne. To właśnie zastosowanie odpowiedniej cyrkulacji powietrza ma zapewniać utrzymanie temperatury na pożądanym poziomie. Wbrew pozorom wybór nie zawsze jest oczywisty. Obydwa typy mają swoje wady i zalety, które warto poznać przed zakupem.

 

Ciche i proste chłodzenie statyczne 

 

W przypadku chłodzenia statycznego, ruch powietrza odbywa się dzięki grawitacji. Ciepłe powietrze, które jest rzadsze od zimnego (a więc lżejsze), unosi się do góry. 

Odpowiednią temperaturę zapewnia tutaj parownik, znajdujący się wewnątrz komory chłodniczej. 

 

Jest to najtańszy i najprostszy system, ale ma swoje ograniczenia. Największą jego wadą jest nierówny rozkład temperatur w komorze urządzenia. Niższe półki zawsze będą zimniejsze od tych na górze, a różnica między nimi może wynosić nawet kilka stopni Celsjusza.  

 

Urządzenia z chłodzeniem statycznym sprawdzają się do przechowywania produktów, które są mniej wrażliwe na wahania temperatury. Śmiało wybierz je, gdy wiesz, że drzwi komory nie będą często otwierane, dzięki czemu uda Ci zachować wymagane parametry. 

 

Kiedy wybierać chłodzenie grawitacyjne, a kiedy szukać innego rozwiązania

 

Wiesz już, że chłodzenie statyczne jest tańsze, ponieważ urządzenie nie pobiera prądu do zasilania wentylatorów, może mieć też wyższą klasę energetyczną. To jeden z najważniejszych czynników, które wpływają na decyzję o inwestycji właśnie w takie rozwiązanie. 

 

Niestety, nie sprawdzi się ono w każdej sytuacji, np. jeśli potrzebujesz zbliżonej temperatury w każdym miejscu urządzenia. Z powodu naturalnej cyrkulacji powietrza, urządzenie można podzielić na strefy, w których umieszcza się inne typy produktów w zależności od ich wymagań temperaturowych. Te, które potrzebują niskich temperatur, przechowuj na najniższych półkach w najchłodniejszym miejscu. 


Chłodzenie musi być dostosowane do typu produktu

 

Precyzyjne i szybkie chłodzenie dynamiczne

 

Chłodzenie dynamiczne to system, w którym obieg powietrza w urządzeniu zostaje wymuszony za pomocą wentylatora. Dzięki temu temperatura w komorze rozkłada się bardziej równomiernie, a samo chłodzenie produktów przebiega szybciej niż w przypadku chłodzenia statycznego. 

 

Wykorzystanie wentylatorów przekłada się na wyższe koszty eksploatacji, jednak w wielu przypadkach praca z obiegiem wymuszonym będzie konieczna. Jakie są zatem wady i zalety tego rozwiązania? 

 

Zalety i wady obiegu wymuszonego

 

Największą korzyścią płynącą z posiadania urządzenia, które wykorzystuje dynamiczny system chłodzenia, jest oczywiście szybkość, z jaką schładzane są produkty. Dzięki ruchowi powietrza temperatura w całej komorze rozkłada się równomiernie, a różnice w temperaturze będą mniejsze niż w obiegu grawitacyjnym.

 

Tego typu chłodzenie stosuj do przechowywania produktów, które wymagają szybkiego schłodzenia lub precyzyjnej temperatury. Wentylatory stają się też niezastąpione, kiedy urządzenie jest często otwierane (np. przez klientów sklepu).  



 

Co wziąć pod uwagę przy wyborze typu chłodzenia dla Twojego biznesu?

 

Podejmując decyzję między tymi dwoma rodzajami chłodzenia, weź pod uwagę takie czynniki:

 
  1. Rodzaj przechowywanych produktów - chłodzenie dynamiczne dla produktów wrażliwych na wahania temperatury. 
  2. Częstotliwość otwierania drzwi - chłodzenie statyczne sprawdzi się, jeśli chłodziarka przez większość czasu stoi zamknięta.
  3. Koszt - tańsze będzie chłodzenie statyczne, droższe chłodzenie dynamiczne.
  4. Temperatura przechowywania - obieg wymuszony pozwala na uzyskanie niskiej temperatury w całej komorze.

 

Chłodzenie dynamiczne jest droższe ale bardziej efektywne

 

Jeśli chcesz korzystać z chłodziarek bez zakłóceń, pamiętaj, by nie blokować przepływu powietrza. Nie stawiaj produktu tam, gdzie znajdują się kanały odprowadzające (w szafie Cargo są one odpowiednio zabezpieczone, natomiast w szafach chłodniczych ważne jest, by nie stawiać produktów płasko na dnie szafy). Zablokowanie kanałów spowoduje, że urządzenie nie będzie w stanie schłodzić całej komory w równym stopniu.

 

Pomożemy wybrać najlepsze rozwiązanie

 

Niezależnie od tego, czy dopiero rozglądasz się za najlepszym urządzeniem chłodniczym, czy wymieniasz stare chłodziarki na nowe, jesteśmy tutaj, by służyć wsparciem na każdym etapie. Doradzimy optymalny system chłodzenia i pomożemy wprowadzić rozwiązania, które będą odpowiadały właśnie Twoim wymogom. Porozmawiajmy.

 

Vérifiez également