Lada grzewcza – gdzie ją zastosować i co w niej umieścić?

24 nov. 2022

Bistra, restauracje szybkiej obsługi, stoiska z ciepłymi potrawami w supermarketach czy mobilne food trucki  zyskują na popularności. Ich ogromną zaletą jest to, że zamówione dania wydawane są niemal od ręki. Nie byłoby to możliwe, gdyby nie specjalne urządzenia grzewcze, które przez dłuższy czas pozwalają utrzymać odpowiednią temperaturę, wilgotność, konsystencję i smak serwowanych dań. Do takich urządzeń niewątpliwie należy lada grzewcza, która poza utrzymywaniem jedzenia w cieple również świetnie je eksponuje, ułatwiając klientom wybór i kompozycję posiłków. Co można przechowywać w ladzie grzewczej i w jakich lokalach sprawdzi się najlepiej? Poniżej znajdziecie garść przydatnych wskazówek.

 

Jakie potrawy włożyć do lady grzewczej

Lada grzewcza to urządzenie stworzone do tego, żeby umieszczać w nim gotowe potrawy lub ich komponenty. Mogą być to zarówno potrawy gotowane, jak smażone, czy pieczone. Warto jedynie zwrócić uwagę, czy wszystkie produkty, które zamierzamy trzymać w ladzie wymagają podobnej temperatury oraz czy nie mają zbyt intensywnego zapachu, który może przeniknąć do innych dań.  Urządzenie idealnie nadaje się do przechowywania:

  • zup,
  • sosów,
  • gotowanych warzyw,
  • dodatków do dań jak ryż, kasze, ziemniaki czy frytki,
  • gotowanych, pieczonych lub smażonych mięs,
  • gulaszów,
  • dań jednogarnkowych – np. risotto, makaron z sosem.

 

 

Gdzie najlepiej sprawdzają się lady grzewcze

Jak wspomnieliśmy na początku tego lady grzewcze to najlepsze rozwiązanie dla lokali serwujących szybkie posiłki, ponieważ pozwalają na obsłużenie dużej ilości osób w stosunkowo krótkim czasie. Wcześniej przygotowane, ciepłe dania przełożone do praktycznych pojemników G-N, a następnie umieszczone wewnątrz lady przez dłuższy czas pozostają ciepłe i gotowe do zjedzenia. W przypadku urządzeń RAPA rozmiar i układ pojemników można elastycznie dopasowywać do swoich potrzeb, dzięki przesuwnym prowadnicom podtrzymującym pojemniki. Taka ekspozycja świetnie sprawdzi się w miejscach, takich jak:

  • stołówki,
  • restauracje szybkiej obsługi,
  • stoiska z ciepłym jedzeniem w supermarketach i na stacjach benzynowych,
  • restauracje w hotelach,
  • food trucki.

 

 

Lady grzewcze uzupełnione o lady neutralne (kasowe) i chłodnicze z linii SiX, w których można przechowywać dania serwowane na zimno, jak różnego typu sałatki, surówki czy przystawki, stworzą funkcjonalny i bardzo estetyczny zestaw wyposażenia wymienionych typów lokali. Szeroki wybór kolorystyki i wyposażenia dodatkowego pozwoli dopasować je do każdego projektu.

Jeśli potrzebujesz pomocy w doborze właściwych urządzeń lub masz pytania dotyczące ich parametrów technicznych, dodatkowego wyposażenia  czy akcesoriów, zadzwoń pod nr tel. 81 742 53 10 lub napisz na maila: rapa@rapa.lublin.pl.

Chętnie opowiemy o naszej ofercie.

Vérifiez également