Ludzie wznosza toast szklankami z różnymi drinkami

Jak prawidłowo chłodzić napoje?

30 дек. 2022 г.

Już za chwilę wieczór sylwestrowy, a tuż po nim Nowy Rok i początek karnawału. Na popularnych w tym okresie imprezach napoje – te z procentami i bez – zdecydowanie grają pierwsze skrzypce. Temperatura, w jakiej je serwujemy ma wpływ nie tylko na walory smakowe, ale także np. na fakt, czy ugasimy nimi pragnienie. Zróżnicowany skład chemiczny poszczególnych napojów sprawia, że ich aromat i smak wybrzmi najlepiej, gdy zostaną schłodzone do odpowiedniego poziomu.

Zerknijcie do naszej krótkiej ściągawki i zobaczcie w jakiej temperaturze podawać ulubione drinki!

 

 

  • Wina

Wino to jeden z napojów, dla którego temperatura serwowania jest szczególnie ważna. Według większości źródeł najchłodniejsze powinno się podawać wina musujące i szampany. Optymalna temperatura dla tych trunków to 8 - 10°C, a w przypadku słodkich, intensywnych win musujących nawet 7°C.

W nieco wyższej temperaturze należy serwować wina białe i różowe. Najlepiej smakują schłodzone do ok. 9 - 13°C.  Są wtedy lekkie i aromatyczne, a ich kwasowość jest zdecydowanie lepiej wyczuwalna i wieńczy całą kompozycję. W zbyt ciepłym winie alkohol wysuwa się na pierwszy plan, tłumiąc subtelne smaki i przynosząc nieprzyjemny posmak. Warto jednak pamiętać, że zbyt niska temperatura może sprawić, że całkowicie pozbawimy wino smaku, dlatego trzeba skrupulatnie pilnować procesu chłodzenia i nie starać się go przyspieszyć poprzez umieszczenie wina w zamrażarce!

Najwyższej temperatury, potocznie określanej mianem „pokojowej” potrzebują wina czerwone. Nie należy jednak sugerować się standardową temperaturą panującą współcześnie w naszych wnętrzach mieszkalnych, oscylującą wokół 20-22°C. Zalecenie pochodzi jeszcze z czasów średniowiecza, gdy przeciętna temperatura pomieszczeń, które zamieszkiwano zamykała się w granicach 15-18°C. Eksperci branży winiarskiej uważają, że to właśnie są optymalne warunki dla tego rodzaju trunku, w których wino ujawnia wszystkie swoje atuty.

 

  • Piwa

Wielu z nas na myśl o piwie niemal automatycznie przywołuje w głowie przymiotnik „zimne”. Okazuje się, że nie jest to wcale związek oczywisty ani zawsze korzystny. W zależności od rodzaju piwa, temperatura jego serwowania może być istotnie różna. Ogólnie przyjęło się, że żadnego piwa nie należy schładzać poniżej 6°C, ponieważ zbyt niska temperatura sprawi, że przestaniemy czuć jego smak. Najzimniejszy powinno podawać się lager, optymalnie pomiędzy 6°C - 9°C. Piwo w rodzaju ale najlepsze jest w temperaturze ok. 7°C - 11°C. Stout wymaga schłodzenia do ok. 13°C.

 

 

  • Alkohole wysokoprocentowe

W zależności od rodzaju alkoholu będą się różnić także temperatury jego serwowania. Brandy, whisky czy koniak pełnię smaku uzyskują w temperaturze pokojowej, czyli 15-18°C. Nie będzie jednak błędem wrzucenie do szklanki z whisky kilku kostek lodu. Inne mocniejsze alkohole jak czysta wódka i gin zdecydowanie wymagają schłodzenia. Najlepsza temperatura ich serwowania to mniej więcej 0 - 4°C. Podobnie jak w przypadku wszystkich innych alkoholi, nie należy trzymać ich w zamrażarce, ponieważ negatywnie wpłynie to na ich smak. Także likiery dobrze jest podawać lekko schłodzone, ponieważ pozwoli to nieco zbalansować słodki smak wynikający z wysokiej zawartości cukru w tych trunkach.

Nie powinno się natomiast chłodzić wódek smakowych. Zbyt zimne tracą walory smakowe.

 

  • Napoje gazowane

Napoje gazowane okazują się niezwykle tolerancyjne, jeśli chodzi o temperaturę serwowania, choć zdecydowanie smaczniejsze są zimne niż ciepłe. Sugerowany poziom schłodzenia to 4 -5°C.

 

  • Soki

Soki powinno się podawać zimne, jednak nie lodowate! Nadmierne schłodzenie sprawi, że pozbawimy je ich przyjemnego owocowego smaku. Najlepsza temperatura dla soków to ok.12 - 15°C.

 

 

  • Woda

O ile picie wymienionych powyżej napojów służy głównie przyjemności, o tyle woda jest niezbędnym płynem w naszym organizmie. Jeśli więc pijemy ja po to, by go prawidłowo nawodnić np. po wzmożonym wysiłku fizycznym, to jak wykazały badania, powinna mieć temperaturę ok. 16°C. Jeśli w danym momencie głównym zadaniem wody jest ugaszenie pragnienia powinno się pić ją mocniej schłodzoną i - co bardzo ciekawe - gazowaną.

 

Na koniec dodamy tylko, że z doświadczenia i relacji naszych klientów wiemy, że najlepszym sposobem na utrzymanie optymalnej temperatury poszczególnych napojów, jest trzymanie ich w urządzeniach chłodniczych RAPA, których pełną ofertę uzyskacie korzystając z naszej strony www, dzwoniąc pod nr tel.: 81 742 53 10 lub pisząc na e-mail: rapa@rapa.lublin.pl.

Проверить так же