Sery eksponujemy według jasno określonych zasad

Sery w ladach chłodniczych - poznaj 6 zasad skutecznej ekspozycji

27.05.2021

Sery to jeden z tych produktów, które sprzedają się przez cały rok, choć niektóre (np. sery typu feta) cieszą się największą popularnością w ciepłych miesiącach. Jemy je na kanapkach, dodajemy do sosów i pizzy, delektujemy się nimi, układając je na desce. Towarzyszą nam jako dodatki i danie samodzielne. W sklepie warto więc mieć szeroką, odpowiednio wyeksponowaną ofertę tych produktów. Z tego artykułu dowiesz się, w jakich urządzeniach sprzedawać sery i jak zaplanować ekspozycję, by zyskać najwięcej.  



 

Wybierz właściwe urządzenie do ekspozycji serów

 

Sery, podobnie jak wędliny i mięso, można wyeksponować na wiele sposób. Jednak aby zapewnić najlepszą temperaturę przechowywania, w sklepie musi znaleźć się przynajmniej jedno urządzenie chłodnicze. W przypadku serów masz do wyboru:

  • lady chłodnicze, które będą najlepszym rozwiązaniem dla produktów dostępnych na wagę, które wymagają obecności sprzedawcy,
  • regały chłodnicze zamknięte i otwarte dla sprzedaży samoobsługowej, to najczęściej wybierany model dla produktów porcjowanych, których nie trzeba już kroić. Te urządzenia oferują największą przestrzeń do ekspozycji i pozwalają stworzyć imponującą kompozycję.   
  • Wyspy chłodnicze to propozycja dla sklepów o większej powierzchni, które rozwijają ofertę w systemie samoobsługowym. Wyspa zapewnia wygodny dostęp do produktów z każdej strony urządzenia i świetnie uzupełnia ekspozycję w ladach czy regałach. 
 

W tym artykule skupimy się na planowaniu ekspozycji w ladach chłodniczych. O tym, jak wybrać ladę chłodniczą pisaliśmy szerzej tutaj: Przewodnik po wyposażeniu sklepu – jak wybrać ladę chłodniczą. Jeśli dopiero rozważasz zakup takiego urządzenia, znajdziesz w nim garść porad, które ułatwią Ci rozeznanie w ofercie. Z kolei, jeśli masz już ladę i chcesz wyeksponować w niej sery lub ulepszyć ekspozycję, poznaj sprawdzone sposoby, które z łatwością zastosujesz u siebie. 


Urządzenia do ekspozycji i sprzedaży nabiału

 

6 zasad eksponowania serów w ladzie chłodniczej 

 
  1. Stwórz grupy i uporządkuj ekspozycję - zadbaj przy tym o efekt „obfitości” stoiska. Klucz, według którego będziesz porządkować produkty, zależy od Ciebie. Możesz posegregować sery względem ich gatunku, kraju pochodzenia lub dobrać własny wyznacznik, który pozwoli Ci nawiązać dialog z klientem (na przykład opowiedzieć historię danego sera). 
  2. Ułóż produkty tak, by były dobrze widoczne - w zależności od asortymentu możesz zrobić to na 2 sposoby. Układaj największe produkty na spodzie, mniejsze z przodu i na wierzchu. Dzięki temu każdy ser będzie doskonale widoczny. Jeśli posiadasz w ofercie produkty ze specjalną ceną, to właśnie one powinny znaleźć się najbliżej klienta. Najbliżej sprzedawcy umieść wtedy najtańsze produkty ze stałej oferty. 
  3. Duże bloki i kręgi powinny być przekrojone, żeby klient widział, jak dany ser wygląda w środku. Oczywiście należy odpowiednio zabezpieczyć taki produkt przed wyschnięciem, zawijając go szczelnie w folię spożywczą. 
  4. Produkty układamy piętrowo, aby klient widział pełną ofertę. Pomogą w tym kaskady do lad chłodniczych. Niezależnie od tego, czy dysponujesz płaską, czy kaskadową ekspozycją pamiętaj, by nie zasłaniać otworów wentylacyjnych. W każdej ladzie znajdziesz oznaczenie, jak wysoko może sięgać towar. 
  5. Sery pleśniowe powinny leżeć, a nie stać, aby nie zakłócać procesu dojrzewania. 
  6. Sery kozie, które mają charakterystyczną białą barwę i gładką, delikatną konsystencję, eksponuje się na takich samych zasadach, jak wszystkie sery twarde.

 

Jak długo można eksponować sery w ladach

 

Błędy, przez które marnujesz towar 

 

Zbytni pośpiech nigdy nie popłaca, a sery to produkty delikatne. Niestety wciąż w sklepach powielane są błędy, które powodują, że produkty szybciej się psują lub po prostu swym wyglądem nie zachęcają do zakupu. 

 

Jednym z najczęstszych jest wbijanie etykiet cenowych w sery, przez co produkt zostaje uszkodzony i może dojść do jego zanieczyszczenia (szczególnie, jeśli przenosisz cenę z sera pleśniowego np. na ser twardy). Dlatego, jeśli to tylko możliwe, wybierz cenówki, które możesz ustawić obok danego sera. Powinny być wykonane z materiału, który łatwo wyczyścisz. 

 

To samo dotyczy krojenia serów. Każdy gatunek powinien mieć osobny nóż, dostosowany do rodzaju sera.

 

Urządzenia chłodnicze pomogą zachować świeżość i smak, ale pamiętaj, że dobór temperatury zależy od rodzaju produktu. Zapoznaj się z zaleceniami producenta i na ich podstawie planuj ekspozycję. 


 

Überprüfe auch