Jak przechowywać jajka?

3 kwi 2023

Jajo jest zdecydowanie jednym z najważniejszych symboli Wielkanocy i nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Wystąpi na nim zapewne w wielu postaciach – w przystawkach, daniach głównych, jako składnik ciast, a także solo. Pomysłów na przygotowanie potraw z jaj jest mnóstwo, ale czy wiesz jak przechowywać ten cenny produkt, zanim przystąpisz do szykowania dań? Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę!

 

 

 

1. Jaja przechowuj w chłodzie

By jak najdłużej zachować wszystkie walory odżywcze i smakowe jaj powinno się przechowywać je w warunkach chłodniczych – najlepiej w chłodni lub lodówce. Warto wiedzieć, że już temperatura ok. 18 st. C niekorzystnie wpływa na ich trwałość. Z tego powodu najlepiej wyjmować je z chłodziarki tuż przed użyciem. Jeśli zdarzy się, że zostaną ogrzane do temperatury pokojowej, nie należy ich ponownie wkładać do lodówki, ponieważ wahania temperatury zaburzają wewnętrzną naturalną ochronę jaj. 
 

2. Monitoruj czas przechowywania

Sposób przechowywania jaj wpływa w istotny sposób na okres ich przydatności do spożycia. W lodówce mogą być trzymane nawet do 4-5 tygodni, przy czym trzeba pamiętać, że nie powinno się ich przechowywać w pojemnikach na drzwiach lodówki, ponieważ to miejsce jest najbardziej narażone na zmienność temperatur. Jaja można też przechowywać poza urządzeniem chłodniczym, o ile jest to suche i ciemne miejsce, w którym temperatura nie przekracza 12 st. C, jednak w takich warunkach ich trwałość skraca się do ok. 14 dni.  
 

 


 

3. Zwróć uwagę na sąsiedztwo

Jajka łatwo przesiąkają intensywnymi aromatami innych produktów spożywczych, takich jak: cebula, czosnek czy sery, dlatego też powinno się je trzymać z dala od silnie pachnących artykułów, najlepiej w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Idealnie na środkowej półce chłodziarki, w głębi. Trzeba również pamiętać, by nie umieszczać ich w pobliżu produktów przeznaczonych do bezpośredniego spożycia, takich jak np. sałatki, ponieważ na skorupkach jaj mogą znajdować się pałeczki salmonelli. 
 

4. Ułożenie ma znaczenie

Sposób ułożenia jaj w opakowaniu też ma wpływ na ich trwałość – by ja wydłużyć okres ich przydatności, trzymaj jaja w opakowaniu skierowane spiczastą końcówką do dołu. W zaokrąglonej części jaja znajduje się komora powietrzna – im jest większa, tym jajko jest mniej świeże. Ustawienie jaja komorą na górze może spowolnić proces jej powiększania się, a tym samym starzenia jaja.  
 

 


 

5. Myj bezpośrednio przed użyciem

Jaja przeznaczone do przygotowania potraw należy umyć, ale dopiero przed samym użyciem. Ich skorupka jest pokryta cienką warstwą ochronną tzw. kutykulą, która zapobiega wnikaniu szkodliwych mikroorganizmów do wnętrza oraz utracie wilgotności. Usunięcie tej warstwy znacznie przyspiesza proces starzenia się jaj.  
 

6. Zamrażaj większe ilości

Pozbawione skorupek, świeże jaja można bez problemu zamrozić – zarówno w całości, jak oddzielnie białka i żółtka. W pierwszym przypadku przed zamrożeniem jaja trzeba wymieszać, by białko i żółtko się połączyły. Ważne by umieścić je w szczelnie zamykanych pojemnikach i dokładnie opisać. W tej postaci można przechowywać je nawet rok. 
 

 


 

7. Ugotowane spożywaj szybko

Trwałość jaj poddanych obróbce termicznej gwałtownie spada. Ugotowane na twardo i trzymane w skorupce w lodówce można spożyć do 7 dni. Ugotowane, obrane - maksymalnie do 3 dni, podobnie jak pozbawione skorupki surowe jajko. Jeśli masz wątpliwości co do świeżości jaj, lepiej zrezygnuj z ich jedzenia. Spożycie nieświeżego jajka może skutkować zatruciem pokarmowym!  


 

 

8. Jedz na zdrowie

Jaja kurze dostarczają naszemu organizmowi wiele cennych wartości odżywczych, dlatego warto uwzględniać je w swoim jadłospisie. Zawierają m.in. spory zestaw aminokwasów egzogennych, skomponowanych w dobrych dla człowieka proporcjach. W ich składzie znajduje się też imponujący zestaw witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D i E oraz witamin z grupy B, a także składniki mineralne takie jak cynk, fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez i selen. Jedno jajko pokrywa ok. 15% dziennego zapotrzebowania na białko u osoby dorosłej. W żółtku jaja występuje beta-karoten i luteina, które chronią przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. Najzdrowsze i najbardziej lekko strawne są jajka ugotowane na miękko, ale w każdej postaci będą działać korzystnie na nasze zdrowie, o ile nie przesadzimy z ich ilością 😉 

 

 

 

Smacznego jajka!

 

 

 

 

Sprawdź także