>
Już nie raz pisaliśmy o tym, jak ważne jest wprowadzenie odpowiedniej metody segregowania i przepływu poszczególnych produktów z magazynu na sklep i do koszyka klienta. W zależności od tego, co sprzedajesz, takich metod może być kilka. Twoim zadaniem jest wybrać i wdrożyć taką, która będzie najkorzystniejsza dla Ciebie i Twojego klienta.
Metoda FIFO
FIFO to skrót od angielskiego First In First Out, czyli „pierwsze weszło, pierwsze wyszło”. To jedna z najczęściej stosowanych metod, które pozwalają organizować przepływ towaru podobnie, jak w kolejce. Ten, kto znajdzie się w niej najwcześniej, wychodzi jako pierwszy. Sprawdza się w przypadku produktów, które mają jasno określoną datę przydatności do spożycia. Zasada FIFO jest bardzo prosta, a dzięki niej masz pewność, że produkty z danej partii nie będą zalegały w magazynie.
Stosując tę metodę, należy uważnie sprawdzać daty ważności w trakcie dostaw. Zdarza się bowiem, że towar przywieziony później, będzie miał datę ważności krótszą, niż partia, którą masz już na magazynie. Należy ją wówczas skierować na początek „kolejki”, aby dostarczyć klientowi możliwie najświeższe produkty.
Jak zastosować FIFO w urządzeniach chłodniczych?
W ladach chłodniczych produkty, które powinny zostać wydane w pierwszej kolejności, powinny znajdować się blisko sprzedawcy, który będzie monitorował świeżość produktów w poszczególnych partiach ekspozycji.
W urządzeniach do sprzedaży w systemie samoobsługowym (np. przeszklonych szafach chłodniczych), towar o najkrótszej dacie ważności powinien się znaleźć najbliżej klienta. Dalej w głębi półki ustaw partię, która może postać dłużej. Klient sięgnie po te produkty, które ma najbliżej.
Z metodą LIFO łatwiej sięgać po produkty
Zapasy towaru na magazynie można gromadzić również metodą LIFO, czyli Last In First Out. Zasada jej działania jest odwrotna niż w przypadku FIFO. W LIFO to, co przyjmujesz na magazyn jako ostatnie, wychodzi z niego w pierwszej kolejności.
Czy ma ona zastosowanie w handlu? W przypadku żywności się nie sprawdzi, za to dla układania wózków zakupowych czy produktów, którym niestraszny upływ czasu, jak najbardziej.
Stosuj metodę FEFO do sprzedaży produktów spożywczych
FEFO to skrót od First Expired First Out. Zakłada ona, że produkty, których data przydatności do spożycia kończy się jako pierwsza, muszą opuścić magazyn najwcześniej. Jest to reguła najczęściej stosowana w przypadku towarów z określonym, często krótkim terminem ważności, czyli jedzeniem. Kierowanie się zasadą FEFO pozwala kontrolować świeżość produktów znajdujących się w urządzeniach chłodniczych i zaplanować ich sprzedaż.
FIFO, LIFO czy FEFO?
Zasadę wydawania towaru z magazynu ustala się na podstawie tego, z jakim asortymentem mamy do czynienia. Jednocześnie właściwa organizacja i znajomość poszczególnych zasad pozwalają zaplanować magazyn, rotację produktów, a w szerszej perspektywie również pracę sprzedawców czy zamówienia.
Niezależnie od tego, którą metodę stosujesz, urządzenia chłodnicze i mroźnicze pomagają zachować ciągłość łańcucha chłodniczego i gwarantują zachowanie wysokiej jakości produktów. Zachęcamy Cię do kontaktu, pomożemy zaplanować przestrzeń handlową, ustawienie urządzeń oraz dobór tych właściwych dla Twojego asortymentu.