Jak przechowywać warzywa i owoce w sklepie?

30 sie 2024

Warzywa i owoce to podstawa piramidy żywieniowej i jeden z najważniejszych punktów na naszej liście zakupowej. Dobrze wyeksponowane w sklepie przyciągają wzrok klientów i - jak wskazują badania - wprawiają w dobry nastrój, który sprzyja większym zakupom. Jak właściwie je przechowywać w przestrzeni sprzedażowej, żeby długo zachowały świeżość, doskonały wygląd i walory kulinarne? Podpowiadamy poniżej.


 


 

Warzywa i owoce, które lepiej przechowywać w warunkach chłodniczych

 

 

W warunkach chłodniczych dobrze jest przechowywać owoce jagodowe, czyli maliny, jeżyny, truskawki, jagody, poziomki i borówki, a także winogrona.

 

Chłód służy także porom, brukselce, szparagom, rzodkiewce, sałatom, szczypiorkowi i cebuli dymce, kukurydzy, kalafiorom i kapuście. Także szpinak, koperek i natka pietruszki zachowają lepszą formę przechowywane w urządzeniu chłodniczym. W chłodziarce umieścić należy również zapakowane kiszonki, różnego rodzaju surówki i wszystkie owoce i warzywa obrane ze skórki i pokrojone, np. w postaci gotowych zestawów.

 

Najlepszym urządzeniem chłodniczym do wyeksponowania warzyw i owoców w sklepie będzie regał chłodniczy RCh-O, który dobrze je wyeksponuje i ułatwi klientom wygodne sięganie po nie. W wielu sytuacjach, zwłaszcza gdy warzywa i owoce są zapakowane, sprawdzą się także przeszklone regały jak regał Compact SR lub GT S, a także przeszklone szafy chłodnicze SCh-SR.

 


 

Warzywa i owoce, które powinno się przechowywać w temperaturze otoczenia

 

 

Poza chłodziarką zdecydowanie powinno się umieścić owoce cytrusowe, czyli cytryny, pomarańcze, mandarynki czy grejpfruty, a także egzotyczne jak awokado, banany, kiwi, figi, mango, papaja, czy ananas. Przechowywane w chłodzie szybko stracą smak i aromat. Wyższą temperaturę wolą również arbuzy, melony, nektarynki, brzoskwinie, morele, jabłka i gruszki.

 

Do warzyw, które zdecydowanie lepiej wyeksponować poza chłodziarką należą ogórki, pomidory, ziemniaki, marchew, pietruszka, buraki, cukinia, bakłażan, cebula i czosnek. Warzywa i owoce, którym nie służy chłód najlepiej wyeksponować w specjalnie zaprojektowanych regałach warzywniczych RW-A i RW-B, przystosowanych do umieszczania w nich skrzynek o wymiarach 40x60 cm. Półki wykonane ze szczebelków z drewna bukowego zapewnią odpowiednią cyrkulację powietrza i łatwość utrzymania ekspozycji w czystości.


 


 

 


 

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat regałów chłodniczych i warzywniczych RAPA, skontaktuj się z nami telefonicznie za pomocą numeru 81 742 53 10 lub napisz na adres: rapa@rapa.lublin.pl. Chętnie udzielimy odpowiedzi na każde pytanie!


 

 

 

 

Sprawdź także