Kobieta trzymająca zioła

Roślinne zamienniki mięsa w sklepie? Podpowiadamy, jak przechowywać produkty dla wegetarian i nie tylko

7 paź 2021

Produktów roślinnych, które mają odgrywać rolę „zamienników” mięsa, powstaje z roku na rok coraz więcej. Roślinne dania to już nie tylko propozycje z okrytej złą sławą soi, ale również kiełbaski z boczniaków, burgery ze słonecznika czy wędliny z białka jaja kurzego. Głównym celem producentów jest dostosowanie smaku produktów do lubianych przez konsumentów smaków mięsa. Dlaczego warto mieć w swoim sklepie ofertę produktów dla wegetarian? 

 

Nie tylko wegetarianie rezygnują ze spożywania mięsa

 

Ograniczenie spożycia mięsa kojarzy się ze zdrowszym trybem życia. Tzw. zdrowa żywność, produkty ekologiczne i roślinne zamienniki mięsa to asortyment, który zyskuje na popularności w oczach klienta, który dba o zdrowie swoje i swojej rodziny.

 

Zaczęliśmy po prostu inaczej patrzeć na to, co ląduje na naszym talerzu. Czytamy składy produktów, unikamy substancji szkodliwych, a nawet ograniczamy produkty przetworzone. Pandemia z pewnością miała na to wpływ, ponieważ zamknięci w domach, zyskaliśmy więcej czasu na gotowanie. 

 

Coraz więcej osób analizuje również swój „ślad węglowy” i zwraca uwagę na to, jak dużo i co dokładnie wyrzuca. Wiemy, że wyprodukowanie kilograma mięsa wołowego "kosztuje nas" aż 15 000 litrów wody, a hodowla zwierząt odpowiada za emisję 18% gazów cieplarnianych. Myślimy więc o przyszłości, naszej i naszych dzieci.


Zielony regał chłodniczy


 

Jakie produkty roślinne „konkurują” z mięsem?

 

Do niedawna jedynym roślinnym zamiennikiem mięsa była soja, którą kupowaliśmy w formie wysuszonych włókien. Ostateczny smak potrawy zależał więc wyłącznie od zręczności kucharza. 

 

Dziś konsument ma do wyboru nie tylko produkty suszone (mieszanki, z których samodzielnie może przygotować wegetariańskie kotlety, klopsy itp.), ale również gotowe wędliny, burgery, parówki, kabanosy czy pasztety. Ważne jest to, że coraz więcej z tych produktów to propozycje świeże (niesuszone), które wymagają podobnego traktowania, jak ich mięsne odpowiedniki. 

 

Wyspa chłodnicza w kolorze zielonym

 

 

Jak przechowywać roślinne zamienniki mięsa

 

Suszone potrawy roślinne mają naprawdę niewielkie wymagania co do sposobu ich przechowywania. Najczęściej wystarczy niechłodzony regał ekspozycyjny. W większych sklepach znajdziemy oddzielne segmenty dla produktów bio i wegetariańskich/wegańskich. Razem z napojami roślinnymi, ciastkami i pieczywem bezglutenowym, kuszą konsumentów zainteresowanych asortymentem o dłuższym terminie przydatności do spożycia. 

 

W przypadku produktów świeżych postępujemy analogiczne jak z mięsem. Zalecane temperatury najczęściej oscylują w przedziałach: 0 - 8°C. Większość roślinnych wędlin, zup czy kiełbasek powinnyśmy przechowywać w temperaturach: +2°C-+6°C i spożyć w ciągu 24 godzin od momentu otwarcia opakowania. 

 

Jak widzisz, producenci zalecają przechowywanie tych produktów niskich temperaturach. Jakie urządzenia wybrać? Dobra wiadomość jest taka, że sprawdzą się urządzenia, w których przechowujesz tradycyjne wędliny, mięso czy nabiał. 

 

Do ekspozycji produktów pakowanych przez producenta w opakowania jednostkowe (tych jest zdecydowanie najwięcej) wykorzystaj:

Jeśli zaś dysponujesz w swej ofercie produktami na wagę, koniecznie eksponuj je w ladach chłodniczych.

 

Zielony regał POS-A do sprzedaży impulsowej

 


 

Jak zaaranżować odpowiednią ekspozycję

 

Produkty bio czy wege najczęściej eksponuje się w specjalnie do tego przygotowanych regałach w sklepie. Nawet jeśli jedynie część regału chłodniczego zostaje przeznaczona na ten asortyment. Dlaczego? Robimy to, by wyróżnić ofertę. 

 

W tym z kolei pomagają odpowiednie ekspozytory, grafiki czy tablice. Najczęściej dominuje na nich kolor zielony, który kojarzymy z naturą i zdrowiem. W zależności od tego, ile miejsca posiadasz w swoim sklepie, możesz pozwolić sobie na zainwestowanie w dedykowane urządzenie na tego rodzaju produkty. 

 

Wzbogać ofertę z nami

 

Chętnie pomożemy Ci w dopasowaniu oferty i wprowadzeniu asortymentu roślinnego do Twojego sklepu. W naszej ofercie znajdziesz wszystkie urządzenia, które umożliwią ekspozycję (od obszernych regałów chłodniczych po mniejsze, wolnostojące chłodziarki). Skontaktuj się z Działem Obsługi Klienta i pomóż swoim klientom zadbać o zdrowie.  

 

Sprawdź także