Witryna cukiernicza do ekspozycji deserów

W czym sprzedawać produkty spożywcze? Urządzenia must-have

4 mar 2021

Pamiętaj: urządzenia ekspozycyjne, takie jak np. lady chłodnicze nie są przeznaczone do długotrwałego przechowywania produktów. Aby zachować świeżość i jakość asortymentu, zawsze czytaj i stosuj się do wytycznych, które znajdziesz na ich etykietach



 

Podziel asortyment

 

Poszczególne grupy produktów wymagają różnych warunków temperaturowych. Współczesny konsument oczekuje natomiast, by towar był na wyciągnięcie ręki. Dlatego każdy sprzedawca powinien posiadać odpowiednio zaprojektowane urządzenia do ekspozycji i wydawania towaru. Jakie? To zależy od produktu.

 

Podziel asortyment na grupy, aby móc odpowiednio dobrać najlepsze urządzenie: 

  • Surowe mięso i drób wymagają przechowywania w stosunkowo niskiej temperaturze. Do ekspozycji tej grupy produktów polecamy lady chłodnicze z linii SiX, np. L-X. To seria urządzeń, które można łączyć w ciągi dopasowane do wnętrza. Posiadają one niezależny system osuszania szyb, który nie wysusza produktów. 
  • Do sprzedaży wędlin i wyrobów garmażeryjnych proponujemy:  
    • ladę chłodniczą L-S z dedykowanym oświetleniem, 
    • produkty w opakowaniach próżniowych możesz wstawić do samoobsługowej wyspy chłodniczej, z której klienci sami wybierają produkty spełniające ich oczekiwania,
  • nabiał, który może być przechowywany w nieznacznie wyższej temperaturze, niż wyroby mięsne, również możesz sprzedawać na wagę lub w systemie samoobsługowym:
    • sprzedawcy docenią pojemną ladę chłodniczą L-F
    • jeśli masz dużo miejsca i chcesz, by klienci sami brali produkty z regału, weź pod uwagę regał chłodniczy, na przykład oszklony RCh-SR,
  • warzywa i owoce nie zawsze wymagają dodatkowego chłodzenia. Jeśli producent zaleca przechowywanie w niższej temperaturze, rozważ ladę chłodniczą L-Xi, lub - przy systemie samoobsługowym - regał chłodniczy, np. otwarty RCh-O.
 

Jeśli korzystasz z szaf chłodniczych na zapleczu, pamiętaj o odpowiednim podzieleniu i ułożeniu produktów. Mięso przechowuj na najniższej półce w lodówce. Dzięki temu unikniesz zanieczyszczenia produktów znajdujących się poniżej, jeśli pojemnik z mięsem okaże się np. nieszczelny.

 

Do ekspozycji mięs najlepiej sprawdzą się lady chłodnicze

 

Specjalnie rozwiązania dla cukierni i piekarni

 

Torty, ciasta czy drożdżówki to osobna grupa asortymentu, który warto eksponować w dedykowanych urządzeniach. Wilgotne ciasta z bitą śmietaną, wspomniane torty czy ptysie należy przechowywać w temperaturze od +4 do +14°C. Świetnie sprawdzi się do tego witryna cukiernicza EXCELLENTE C, która dodatkowo wyposażona jest w kurtynę powietrzną zapobiegającą wysychaniu produktów. 

 

Te słodkości i wyroby piekarnicze, które nie wymagają chłodzenia (np. pączki, gniazdka, drożdżówki czy bułki) można eksponować równie elegancko w witrynie EXCELLENTE C LN lub na regale RP-C


Ekspozycja warzyw na dedykowanym regale pozwala utrzymać porządek

 

 

Pamiętaj o FIFO

 

W magazynie z produktami spożywczymi warto stosować 1 prostą, ale bardzo ważną, zasadę. FIFO (ang. First In First Out - pierwsze weszło, pierwsze wyszło) oznacza, że te produkty, które trafiły na magazyn wcześniej, powinny zostać wykorzystane (sprzedane) w pierwszej kolejności. 

 

Oczywiście nie zwalnia nas to z konieczności kontrolowania etykiet. Może się zdarzyć, że dostarczony później produkt będzie miał krótszą datę ważności od czegoś, co już mamy na magazynie. 

 

Sposoby na oszczędności

 

Lubimy oszczędzać i nie chodzi wyłącznie o pieniądze. Jeśli dysponujesz niewielkim lokalem, oszczędzać będziesz miejsce. Świetnie sprawdzą się w tej roli lady z linii SiX, które mają duży przechowalnik. Dzięki niemu nie tylko zmieścisz w ladzie więcej produktów, ale oszczędzisz też czas potrzebny na przenoszenie ich z zaplecza. 

 

Możesz wstawić tylko 1 ladę chłodniczą? Rozważ zakup dodatkowej przegrody (stałej lub ruchomej), dzięki której w jednym urządzeniu przechowasz mięso, wędliny i nabiał. 

 

Z kolei, jeśli chcesz oszczędzić sobie kłopotu, kontroluj temperaturę wewnątrz komory. Wszystkie nasze urządzenia wyposażamy w wyraźny, elektroniczny wyświetlacz, który ułatwi Ci prowadzenie dokumentacji GHP/GMP i HACCP. 

 

Wybierz urządzenia, które pracują dla Ciebie

 

Każdy biznes jest inny, dlatego pamiętaj, że jesteśmy tutaj, by doradzić i pomóc. Jeśli masz pytania lub potrzebujesz specjalnego urządzenia, napisz do nas lub zadzwoń.

 

Sprawdź także