Jak prawidłowo mrozić ciasto?

2 lut 2024

Mrożenie żywności to jeden z najlepszych sposobów na jej bezpieczne przechowywanie przez dłuższy czas. Proces polega na obniżaniu temperatury produktów poniżej temperatury zamarzania wody i utrzymania jej na stałym poziomie. Metodę szeroko stosuje się w gastronomii, co zapobiega marnowaniu żywności i usprawnia kuchenną logistykę. Szczególnie dobrze do mrożenia nadaje się różnego typu ciasto, zarówno surowe, jak poddane obróbce termicznej. Wystarczy zastosować się do kilku prostych zasad, które zamieszczamy poniżej!

 

 

 

 

1. Nie każde ciasto lubi mrożenie

Zanim zabierzesz się za zamrażanie ciasta, upewnij się, że ta metoda konserwacji mu nie zaszkodzi. Niektóre ciasta nie zniosą tego zabiegu najlepiej. Dotyczy to przede wszystkim wypieków bezowych, ciast z galaretką lub z bitą śmietaną. Po rozmrożeniu staną się wodniste i niesmaczne. Wyjątek stanowią tu torty lodowo-bezowe, które wymagają przechowywania w temperaturze min. -18°C.

A które ciasta można zamrozić bez problemu?

Przed pieczeniem: kruche, półkruche, francuskie, drożdżowe, ciasto na pierogi i makaron.

Po upieczeniu: drożdżowe, ucierane, biszkopty, ucierane, serniki pieczone, makaroniki, torty i inne ciasta z kremem, a także bułki, chleby na zakwasie. Upieczone ciasta mrozi się bez polewy, lukru, cukru pudru, owoców posypek i wszelkich dodatków. Ciasta dekoruje się po rozmrożeniu.


 


 

2. Zamrażaj tylko świeże ciasto!

Do mrożenia nadaje się wyłącznie świeże ciasto. Nie jest dobrym pomysłem zamrażanie go po kilku dniach, nawet, jeżeli było przechowywane w lodówce. Zasada ta dotyczy zarówno ciasta upieczonego/ugotowanego jak surowego. W pierwszych dwóch przypadkach zamrażamy produkty natychmiast po ich wystudzeniu, a w ostatnim tuż po wyrobieniu.

 


 

3. Przygotuj mniejsze porcje.

Jeśli masz dużo ciasta do zamrożenia i nie masz pewności, że po rozmrożeniu zjesz/zużyjesz je w całości, lepiej przed włożeniem do zamrażarki podziel je na mniejsze porcje, by móc rozmrażać je partiami. Dzięki temu unikniesz konieczności wyrzucenia nadwyżki, ponieważ nie będzie można zamrozić jej ponownie.


 


 

4. Dobrze opakuj ciasto.

Ciasto trafiając do zamrażarki powinno być odpowiednio zapakowane. Najlepsza do tego celu jest folia spożywcza, torebki strunowe lub plastikowe pojemniki. Szczelne opakowanie zapobiegnie pochłanianiu innych zapachów. Jeśli zamierzasz zamrozić ciasto bardzo miękkie lub wypełnione delikatną masą, najlepiej gdy wstępnie zamrozisz je bez żadnego opakowania, a dopiero gdy lekko stwardnieje szybko przełożysz do pojemnika lub owiniesz folią. Pamiętaj, żeby podpisać każdą partię ciasta! Opisz, co znajduje się w opakowaniu i zanotuj datę zapakowania.

 

5. Pilnuj terminów przechowywania.

To, jak długo można przechowywać zamrożone produkty określa Polska Norma PN-A-07005 oraz PN-A-94001. W przypadku ciast, zarówno surowych jak upieczonych, jest to zazwyczaj do 3 miesięcy.


 



 

6. Rozmrażaj z głową!

Ciasta najlepiej rozmrażać w lodówce. To z pewnością wydłuży ten proces, ale dzięki temu ciasto nie straci walorów smakowych i właściwej konsystencji. Powolnego rozmrażania wymagają delikatne ciasta, zwłaszcza te gotowe, wypełnione kremem, a także serniki czy szarlotka.
Pamiętaj, że mrożenie żywności wymaga niezawodnego urządzenia, które utrzyma stałą temperaturę na odpowiednio niskim poziomie. W lokalach gastronomicznych warto postawić na energooszczędną szafę mroźniczą FAT. Mieszcząc się w 4 klasie klimatycznej, bez problemu zachowa prawidłowe parametry pracy w temperaturze otoczenia do 30°C i zapewni wysoką jakość mrożenia w zakresie temperatur od -18 do 22°C. Więcej informacji na jej temat znajdziesz w artykule Szafa mroźnicza FAT – nadszedł mroźny czas!


 

 

Jeżeli chcesz poznać lepiej naszą ofertę skontaktuj się z nami telefonicznie za pomocą numeru 81 742 53 10 lub napisz na adres: rapa@rapa.lublin.pl. Chętnie udzielimy odpowiedzi na każde pytanie!


 

 

 

 

Sprawdź także